Hufvudstadsbladet

Möte med Gyllenhamm­ar

- YLE

■ I den tvådelade dokumentär­en Sveriges mest beundrade man (Sverige, 2017) av Kristina Hedberg får vi möta Pehr G Gyllenhamm­ar den svenska visionären och risktagare­n som blev ett med Volvo och PG med svenska folket. I programmen hör vi PG berätta om hur han satte sin prägel på svenskt näringsliv och Volvo i synnerhet.

Det är tidigt 70-tal när Pehr G Gyllenhamm­ar gör entré i den svenska offentligh­eten. Han utses till VD för Volvo, där han tar över efter sin svärfar, och nu startar en ny epok inom Volvo och i svenskt näringsliv.

Risktagare­n PG räds inte att

prova nya idéer både på verkstadsg­olvet och i affärsvärl­den, och han satsar högt. Han expanderar såväl Volvo som sitt mandat. Han är också den förste näringsliv­shöjdaren som förstår att utnyttja TV-mediet till sin fördel. PG vill inte verka i kulisserna. Han vill synas och det gör han med besked vare sig han driver opinion eller spelar gitarr hos Hagge Geigert. Sverige är honom för litet på alla plan och snart sprids öknamnet Kejsaren...

I ledningsko­rridorerna fascineras man, men oroas samtidigt över det man tycker sig se: en man med storslagna idéer som sätter Volvo på spel och sig själv i främsta rummet. Ändå blir han av det svenska folket vald till Sveriges mest beundrade man nio år i rad. Hur kunde det komma sig? Och hur kommer det sig att man sedan tappade tron på honom?

I Sveriges mest beundrade man berättar PG själv om den epok som förde honom högst upp på folkets topplista, men också om tiden när han föll från toppen och lämnade landet. Även hans kritiker ger sin bild, liksom makthavare och vänner. Tillsamman­s tecknar de en bild av Pehr G. Gyllenhamm­ar och också av en svensk epok.

I programmen intervjuas bland andra Kjell-Olof Feldt, Cecilia Gyllenhamm­ar, Björn Rosengren, Göran Johnsson, Cristina Stenbeck samt de tidigare Volvodirek­törerna Jan Engström och Sten Langenius som båda deltog i det direktörsu­ppror som ledde till PG:s sorti från Volvo. Yle Fem 19.45

 ?? FOTO: SVT/JANNE DANIELSSON ?? PG Gyllenhamm­ar berättar om både uppgång och fall.
FOTO: SVT/JANNE DANIELSSON PG Gyllenhamm­ar berättar om både uppgång och fall.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland