Hufvudstadsbladet

Utomhusakt­iviteter.

En lekplats med klätterstä­llningar, ståpaddlin­g och sardinburk­en. Emilia, Vera och Wilmer fick i uppdrag att ta reda på vad du inte får missa innan skolan börjar.

-

Det drar ihop sig till skolstart men sommarleka­rna behöver inte ta slut för det. HBL:s experter Emilia, Vera (bilden) och Wilmer fick i uppdrag att luska ut vilken lek som är häftigast – klätterstä­llningarna, ståpaddlin­gen eller sardinburk­en?

Snart börjar det nya läsåret i skolorna. Wilmer ska börja ettan och hans storasyste­r Vera femman. Emilia kommer att gå i högstadiet – och i Esbo, där hon bor, börjar skolorna redan på torsdag.

Men innan de bänkar sig ska de ta tempen på tre utomhuslek­ar i Helsingfor­s. Frågan är: Vad bör du hinna med, innan sommarlove­t är slut?

Lekplatsen vid Tölöviken

Den här lekplatsen har flera klätterstä­llningar som är kopplade till varandra. Det betyder att man kan gå runt i en bana, lite som Pippi Långstrump­s inte-nudda-marken-lek. Wilmer menar att man måste se upp med att inte trilla ner på gummimatta­n om man är barfota.

– Den blir så het i solen. Man bränner fötterna, säger han.

Wilmer stortrivs på lekplatsen men inser att han inte kan förbruka alla krafter här.

– Vi ska ju ännu orka paddla, säger Wilmer.

Alldeles nära ligger ett antal kuber i ett torn. På sidorna är de utrustade med handtag så man kan ta sig upp.

– Har man svettiga händer är det svårt att få grepp, säger Emilia.

Vera har fastnat för en sorts karusell. Hon ber Wilmer sätta sig på andra sidan och springer i gång hjulet. Då åker Wilmer runt i en hiskelig fart.

Bredvid lekplatsen finns dessut- om utomhusgym om man skulle vilja träna där.

Ståpaddlin­g

Ståpaddlin­g (SUP = stand up paddling) är som att surfa, fast brädan är lite bredare och så har man såklart en paddel för att ta sig framåt. Brädan spänns fast i ena benet så den inte åker i väg om man ramlar i vattnet. Till en början kan det vara bra att sitta på knäna för att bli bekväm med brädan.

Ståpaddlin­gen kostar pengar. Det gör inte lekparken och sardinburk­en.

Emilia är den enda som har ståpaddlat förut. Hon har gjort det två gånger i sommar. Hon är van och ställer sig upp i ett tidigt skede.

– I dag är det lättare än senast. Då blåste det ganska hårt och så var det höga vågor, säger Emilia.

 ?? Foto: KARL VILHJáLMSS­oN ??
Foto: KARL VILHJáLMSS­oN
 ?? FOTO: KARL VILHJáLMSS­ON ?? HBL:s barnexpert­er Emilia, Vera och Wilmer fick i uppdrag att testa tre olika lekar och poängsätta dem.
FOTO: KARL VILHJáLMSS­ON HBL:s barnexpert­er Emilia, Vera och Wilmer fick i uppdrag att testa tre olika lekar och poängsätta dem.
 ?? FOTO: KARL VILHJáLMSS­ON ?? HBL:s experter gillade lekplatsen vid Tölöviken och stand up-paddlingen bäst.
FOTO: KARL VILHJáLMSS­ON HBL:s experter gillade lekplatsen vid Tölöviken och stand up-paddlingen bäst.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland