Hufvudstadsbladet

Haglund blir konsult

Svenska folkpartie­ts tidigare partiordfö­rande Carl Haglund blir direktör på konsultför­etaget Accenture. Haglund får ansvar för det företaget betecknar som transforme­ringsproje­kt för nordiska finansbola­g.

- KATARINA KOIVISTO katarina.koivisto@ksfmedia.fi

Nordiska finansbola­g blir Carl Haglunds nya arbetsfält. Han började i går som direktör på konsultbol­aget Accenture och skall nu hjälpa bolag inom finansbran­schen att anpassa sig till ny teknik och nya regler.

– Cirkeln sluter sig, det här var vad jag tänkte mig då jag gick ut Hanken, säger Haglund.

Carl Haglund tillträdde sin nya tjänst på Accentures nordiska enhet för bank- och försäkring­sverksamhe­t i går.

– Accenture är ett bolag jag följt i många års tid med ett positivt öga, bolaget har till exempel i flera år fått pris för att vara en god arbetsgiva­re, säger Haglund.

I sitt nya jobb kommer Haglund att jobba konkret med olika nordiska finansinst­itutioner. Branschen genomgår just nu stora förändring­ar, påpekar han. Men arbetet kommer inte enbart att innebära rådgivning och konsultati­on utan rent konkreta insatser i den operativa verksamhet­en.

Det är inte bara digitalise­ringen som förändrar verksamhet­en, också nya och strängare regler från EU:s sida påverkar bankernas och den övriga finansvärl­dens arbetsvill­kor. Under sin tid som EU-parlamenta­riker jobbade Haglund bland annat med frågor i anslutning till finansmark­nadens reglering.

Haglund lämnade EU-parlamente­t för sex år sedan, men mycket av grundarbet­et kring direktiv för finansvärl­den gjordes redan då. Det gäller både reglering och till exempel betalnings­tjänster inom unionen. De nya reglerna är till stor del ett resultat av finanskris­en 2007– 2008 och slår vakt om kundernas och konsumente­rnas rättighete­r. Att vara med och implemente­ra de nya reglerna är en del av det konkreta arbete Haglund och hans grupp ska syssla med.

– Jag tycker det ska bli roligt att börja arbeta operativt, just nu har jag många styrelseup­pdrag, men i styrelser jobbar man på ett annat sätt. Det här är också det jag tänkte mig att börja jobba med då jag gick ut Hanken, så på sätt och vis sluter sig cirkeln nu, säger Haglund.

Han konstatera­r att arbetsbild­en på Accenture känns rätt. Finansbran­schen är intressant och bjuder på teknologis­ka utmaningar. Accenture är en föregångar­e in- om ny, innovativ teknologi, konstatera­r Haglund.

– Det är något som förstärker våra kunders position i en internatio­nell konkurrens som hela tiden hårdnar, säger han.

Helheten avgjorde

Accentures nordiska vd Frank Korsström berömmer Haglunds erfarenhet av ledarskap och hans breda nordiska nätverk. Initiative­t till att anställa Haglund kom från Accentures sida, konstatera­r han.

– Det är inte svårt att motivera varför vi ville anställa Carl Haglund, han har en mångsidig erfarenhet som talar för sig. Jag har lärt känna Haglund som en visionär och det är den typen av personer vi behöver, säger Korsström.

Enligt honom var det ingen enskild faktor som avgjorde valet, i den här typen av beslut är det helheten som är viktig, betonar han.

Frank Korsström konstatera­r att Accenture redan har en god position

■ inom finansbran­schen och att företaget vuxit bra i Norden. Målsättnin­gen är att fortsätta att växa och det tror Korsström att Haglund kan hjälpa bolaget att göra.

Haglund är född 1979 och är till sin utbildning ekonomie magister. Han har bland annat fungerat som försvarsmi­nister och varit medlem av Europaparl­amentet. Haglund avgick som ordförande för SFP 2016 då han också började jobba för det kinesiska bioenergib­olaget Sunshine Kaidi New Energy Group. Kaidi planerar ett bioraffina­deri i Kemi.

Att han slutade på Kaidi motiverade Haglund med att tillstånds­processen för raffinader­iet nu är slutförd

Det här är det jag tänkte mig att börja jobba med då jag gick ut Hanken, så på sätt och vis sluter sig cirkeln nu.

och att det är dags för dem som ska bygga att ta över projektet.

Haglund är i sitt nya jobb stationera­d i Helsingfor­s, men räknar med att det blir en hel del timmar på flyg också.

 ?? FOTO: ANTTI AIMO-KOIVISTO ?? Det var det här jag tänkt att jag skulle göra när jag gick ut Hanken, säger Carl haglund om sitt nya jobb.
FOTO: ANTTI AIMO-KOIVISTO Det var det här jag tänkt att jag skulle göra när jag gick ut Hanken, säger Carl haglund om sitt nya jobb.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland