Hufvudstadsbladet

Ny vd tar över Aktia

Mikko Ayub blir verkställa­nde direktör för Aktia i oktober. Han medger att äldre människor kan ha svårt att sköta sina dagliga bankärende­n digitalt. – Mina föräldrar frågar mig ofta om råd, säger han.

- Foto: KARL VILHJáLMSS­oN

Aktia har valt Mikko Ayub till ny verkställa­nde direktör. Han har jobbat länge på Nordea med Baltikum och Ryssland som specialomr­åde.

Mikko Ayub har en mångårig bakgrund i Nordea där han fungerat som verkställa­nde rådgivare för Commercial and Business Bankingver­ksamheten och innan det för Markets-enhetens verksamhet i Finland, Baltikum och Ryssland.

– Jag har jobbat på Nordea i tjugo år. Innan det jobbade jag på Finlands Bank. Jag började på Nordea, som då hette Merita. Då var jag analytiker. Jag har också varit styrelseme­dlem i Nordeas ryska bank. Processen med en ny vd för Aktia har varit på gång sedan i vintras och i det skedet har jag kommit in i bilden, säger Ayub om sin meritförte­ckning.

Att Ayub nu ska leda en bank som är mindre än Nordea ser han som en spännande utmaning.

– Nu gäller det att vara lyhörd för kundernas behov. Det finns olika kundsegmen­t som kan skilja sig ganska mycket från varandra. Det gäller att fundera på vad som är det bästa sättet att betjäna kunderna. Aktia har fått kritik för att banken överger en kundkrets som inte är så bevandrad med den mobila tekniken och för att kontor stängs? – Det här är givetvis en fråga som vi måste titta på och hitta lösningar. Yngre kunder har ett annat beteendesä­tt än äldre, samtidigt som människor har allt mer olika behov av olika banktjänst­er. Generellt tycker jag att mobila applikatio­ner borde utvecklas bättre så att äldre människor kan använda dem. Visst är det ett problem att äldre människor har svårt att klara av att sköta sina dagliga ärenden. Mina föräldrar frågar mig ofta om råd, säger Ayub.

I mars sade Aktia upp den tidigare vd:n Martin Backman med omedelbar verkan. Aktia har haft en svår period bakom sig med samarbetsf­örhandling­ar och byten av vd:ar. Är de turbulenta tiderna på Aktia över? – Jag måste först bekanta mig ordentligt med Aktia, men varje företag måste ha en förmåga att förnya sig. Det betyder inte att det som gjorts tidigare fungerar också i dag.

Vi lever i en högkonjunk­tur i Finland och frågan är hur länge de goda tiderna varar innan ett nytt ras kommer. Ayub är försiktig med att sia om framtiden.

– Problemet är främst att det när det går bra så går det verkligen bra och läget är det motsatta i ekonomiskt svaga tider. Har vi igen en väldigt dålig period framför oss? Det borde vara så att företag och vanliga konsumente­r bättre skulle kunna förutse vad som kommer att hända. Hur länge kan räntenivån på lån vara så låg som den varit?

– Det är en bra fråga som jag inte har ett entydigt svar på. Det är viktigt ändå att konsumente­n inser att räntorna kan gå upp och man har beredskap för att klara av sin personliga ekonomi. Och det är all anledning att minnas att räntorna kan höjas av en oväntad händelse inom ekonomin, politiken eller samhället. Man ska alltid ha beredskap för att räntor kan höjas.

Det händer mycket som påverkar världsekon­omin just nu. För den gemene konsumente­n lönar det sig att följa med marknadern­a i Finland, Tyskland och Ryssland.

– I den ryska ekonomin finns det två saker som spelar in. Det är en ekonomi som är mycket råvarubeto­nad och det är en ekonomi där politiska intressen spelar en stor roll, vilket de ekonomiska sanktioner­na mot Ryssland har påverkat.

– Indien och Kina är också ekonomier som det lönar sig att ha koll på. I de här länderna finns så många ambitiösa människor. Det finns mycket kunskap och know-how i de här länderna. Indiens och Kinas betydelse i världsekon­omin blir större.

Mikko Ayub är född i London, är både finländsk och brittisk medborgare och har finska och engelska som sina språk. Ayub talar en mycket god svenska.

– Grunden i min svenska är från skolan och den har jag byggt vidare på. I mitt sista jobb på Nordea var jag hälften av veckan i Helsingfor­s och andra hälften i Stockholm. Med kollegerna i Stockholm talade jag givetvis svenska. Jag har 10 000 euro extra i min plånbok. Hur ska jag placera dem? – Det kan jag inte ge dig ett direkt svar på. Det lönar sig alltid att fundera vilka mål du har och på hur lång sikt du ska placera dem. Det finns många möjlighete­r så jag råder dig att prata med en av våra rådgivare. De kan säkert ge dig ett råd, säger Mikko Ayub.

 ??  ??
 ?? FOTO: KARL_VILHJALMSS­ON ?? Mikko Ayub flyttar från Nordea till Aktia. Med sig har en gedigen internatio­nell erfarenhet från Baltikum och Ryssland.
FOTO: KARL_VILHJALMSS­ON Mikko Ayub flyttar från Nordea till Aktia. Med sig har en gedigen internatio­nell erfarenhet från Baltikum och Ryssland.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland