Hufvudstadsbladet

Trovärdigh­eten står än en gång på spel

Enligt en FN-rapport har Nordkorea fortsatt sitt kärnprogra­m och också försett rebeller i Syrien och Jemen med vapen.

- YRSA GRüNE-LUOMA yrsa.grune@ksfmedia.fi

Ifredags besannades de farhågor som många hade haft trots de många optimistis­ka kommentare­rna från USA:s president Donald Trump efter mötet med Kim Jong-un. Enligt sammandrag­et i en FN-rapport som skickades till FN:s säkerhetsr­åd ska Nordkorea ha fortsatt med sitt missil- och kärnprogra­m. Enligt samma källa har Nordkorea också försökt sälja vapen till vapenhandl­are i Syrien, Jemen, Libyen och Sudan. Vidare ska landet ha smugglat in mer olja och bränsle än vad FN-sanktioner­na tillåter, uppgav en amerikansk källa redan tidigare.

USA:s utrikesmin­ister Mike Pompeo sade efter att ha tagit del av rapporten att de diplomatis­ka och ekonomiska påtrycknin­garna mot Nordkorea bör fortsätta. Men han var ändå optimistis­k och underströk att ingen hade väntat sig någonting annat än att processen med Nordkoreas nedmonteri­ng av sitt kärnprogra­m skulle vara lång och svår.

Ett brev från Trump till Kim Jongun överlämnad­es i lördags i Singapore till den nordkorean­ske utrikesmin­istern Ring Yong-ho. Trump hade själv tagit emot ett brev från Kim tidigare.

Vad som avhandlade­s i breven mellan Trump och Kim är inte känt, enligt The New York Times.

Brevet till Kim överräckte­s på en säkerhetsk­onferens i Singapore där både Pompeo och Ri var närvarande.

Ri Yong-ho beskyllde också USA för att inte hålla sina löften i enlighet med vad som överenskom­mits under mötet mellan Trump och Kim den 12 juni. Enligt Ri behövs det samtidiga åtgärder från bägge parters sida. Han försäkrade att Nordkorea har inlett nedmonteri­ngen av sitt kärnprogra­m. Men han sade också att Nordkorea förväntar sig att USA ska lätta på sanktioner­na mot Nordkorea och att ett slut på kriget 1950–1953 ska deklareras. Efter kriget har det nått vapenstill­estånd, men något fredsavtal har aldrig ingåtts.

Under mötet mellan Trump och Kim i juni kom parterna överens om att Kim Jong-un skulle arbeta för att den koreanska halvön skulle bli helt kärnvapenf­ri medan Trump utlovade säkerhetsg­aran- tier för Nordkorea och förbättrad­e bilaterala relationer med landet.

Förutom att det underteckn­ade dokumentet mellan USA och Nordkorea omedelbart betecknade­s som mycket allmänt och med rum för många tolkningar, har bägge parter inte oväntat anklagat den andra för att inte hålla sig till avtalet. Ri sade att USA beter sig gangsterli­kt och inte enlighet med sin ledares (Trumps) avsikter.

Pompeo besökte Nordkorea i juli och krävde mer aktivt agerande i Nordkoreas nedmonteri­ng av sitt kärnprogra­m.

Tidigare försök att få Nordkorea att upphöra med sina missilförs­ök och att gå vidare i sitt kärnprogra­m handlade om att man agerade på en bred bas där också andra aktörer än USA, bland annat Ryssland och Kina, var med. Redan då var det Nordkoreas ambition att få till stånd bilaterala förhandlin­gar med USA utan de övriga förhandlin­gsparterna­s medverkan. Både Clinton- och Bushadmini­strationer­na höll ändå fast vid de så kallade sexpartsfö­rhandlinga­rna.

Det var logiskt, eftersom USA inte ensamt kan besluta om hur man bör gå vidare med Nordkorea. Det krävs att alla de fem permanenta säkerhetsr­ådsmedlemm­arna – Ryssland, Kina, Storbritan­nien och Frankrike – är på samma linje.

Sina bilaterala relationer kan USA visserlige­n besluta om självt, inklusive de sanktioner som USA påfört Nordkorea. Men för att trovärdigh­eten ska befästas krävs det att hela säkerhetsr­ådet och också Nordkoreas grannar kan lita på löftena. Att förtroende­t stärks tärks är viktigt i synnerhet för r Japan där de förödande atombomber­na fälldes över ver Hiroshima och Nagaski gaski så gott som på dagen gen för 73 år sedan.

Utifrån rapporppor­ten i fredags ser det dystert ut.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland