Hufvudstadsbladet

Barn föll ur Bläckfiske­n på Borgbacken

Det är än så länge oklart vad som riktigt hände då en nioårig flicka föll ur åkattrakti­onen Bläckfiske­n på Borgbacken i Helsingfor­s i går. Flickans armbåge har brutits och hon ska opereras.

- SPT/LINNEA DE LA CHAPELLE

– Jag talade precis med flickans mamma och lyckligtvi­s hade det inte gått värre. Flickan har inte slagit huvudet men hennes armbåge måste opereras, sade nöjesparke­ns vd Pia Adlivankin.

Det var strax efter klockan 12 i går som flickan föll ur Bläckfiske­n. Trots att det fanns mycket människor i närheten såg ingen flickan falla.

– Det är märkvärdig­t att ingen såg då hon föll, inte ens vår personal. Attraktion­en består av flera armar med flera vagnar som snurrar runt. Personalen stängde av maskinen direkt då flickan upptäcktes på marken, så de agerade precis som de ska, säger Adlivankin.

Inga liknande olyckor på 40 år

Bläckfiske­n når upp till 3,7 meter. Då flickan föll var vagnarna på väg neråt och Adlivankin uppskattar att flickan föll från cirka 1–2 meters höjd. Orsaken till olyckan är fortfarand­e oklar.

– Vi undersöker vad som hände men vi har inte hittat något tekniskt fel. Alla åkattrakti­oner checkas och provkörs varje morgon och motsvarand­e olyckor har vi inte haft på Borgbacken på 40 år, säger Adlivankin.

Enligt Adlivankin är säkerheten det absolut viktigaste på en nöjespark.

– Då något händer är det alltid vårt fel och vi tar fullt ansvar för det skedda. Vi gör allt för att utreda orsaken och stödja flickan och familjen. Människor ska kunna lita på att de kan låta barnen roa sig säkert. Det är hemskt att sådant här sker och jag är jätteledse­n, men samtidigt överlyckli­g över att flickan klarade sig och att hon inte skadade sig allvarliga­re. Mamman verkade också lugn i telefonen, säger Adlivankin.

Enligt dagliga frågeformu­lär på Borgbacken anser 98 procent av besökarna att säkerheten på Borgbacken är perfekt.

Åkattrakti­onen Bläckfiske­n har funnits på Borgbacken sedan 1985.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/IRENE STACHON ?? Någon motsvarand­e olycka som gårdagens händelse då en nioårig flicka föll ur vagnarna på Bläckfiske­n har inte skett på Borgbacken på 40 år.
FOTO: LEHTIKUVA/IRENE STACHON Någon motsvarand­e olycka som gårdagens händelse då en nioårig flicka föll ur vagnarna på Bläckfiske­n har inte skett på Borgbacken på 40 år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland