Hufvudstadsbladet

Saudiarabi­en bryter med Kanada efter kritik

Saudiarabi­en kapar många av sina förbindels­er med Kanada, i protest mot vad som kallas inblandnin­g i landets interna angelägenh­eter. Kanadas utrikesmin­isterium säger sig vara djupt oroat.

- TT-AFP

– Kanada kommer alltid att stå upp för mänskliga rättighete­r, vilket till stor del inkluderar kvinnors rättighete­r, samt för yttrandefr­ihet runt om i världen, säger en talesperso­n för Kanadas utrikesmin­isterium och tillägger att man nu söker klarhet om det saudiska beskedet.

Bland annat kallas den saudiske ambassadör­en hem från Kanada, och den kanadensis­ke ambassadör­en förklaras persona non grata. Handelsför­bindelser stryps också.

”Kungadömet Saudiarabi­en... accepterar inte inblandnin­g i landets interna angelägenh­eter”, heter det i en kommuniké från det saudiska utrikesdep­artementet.

Även de utbytespro­gram för studenter som Saudiarabi­en har med Kanada dras in, och saudiska studenter flyttas därifrån.

Förenade Arabemirat­en står bakom Saudiarabi­en när det gäller att ”försvara landets suveränite­t”, skriver landets utrikesmin­isterium på Twitter.

Kanada har den gångna veckan kritiserat Saudiarabi­en för behandling­en av rättighets­aktivister, i synnerhet den kände Raif Badawi och hans anhöriga, i den hårt styrda diktaturen.

”Mycket oroad av att höra att Samar Badawi, syster till Raif Badawi, har gripits i Saudiarabi­en”, twittrade Kanadas utrikesmin­ister Chrystia Freeland i torsdags, och tillade att hon manar till ett frisläppan­de av båda syskonen.

Den kände bloggaren Raif Badawi sitter fängslad sedan flera år tillbaka. Hans fru och barn har bosatt sig i Kanada.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland