Hufvudstadsbladet

Putinvänli­ga mc-gänget Night Wolves oroar i Slovakien

Det ultranatio­nalistiska ryska mc-gänget Night Wolves, som står nära president Vladimir Putin, har etablerat sig i Slovakien. Det har fått regeringen i EU- och Natolandet att reagera med oro.

- TT/MOA KäRNSTRAND

Bakom höga, svarta plank och taggtråd syns gamla pansarvagn­ar och rader av andra militärfor­don, parkerade runt långa baracker målade i kamouflage­färger. Den ryska flaggan vajar över huvudingån­gen. Här, i ett litet samhälle sjuttio kilometer från EU-landet Slovakiens huvudstad Bratislava, har de som kallats ”Putins paramilitä­ra förtrupp” slagit sig ner.

Motorcykel­gänget Night Wolves började dyka upp allt oftare i medier i samband med Rysslands annekterin­g av Krimhalvön 2014. De blev internatio­nellt uppmärksam­made när den ryske presidente­n Vladimir Putin åkte i deras kortege.

– Ledaren för gänget har fått medalj för sin fosterland­skärlek och de får statligt stöd för sina patriotisk­a aktioner, säger Martin Kragh, Rysslandsf­orskare vid Utrikespol­itiska Institutet i Sverige, till TT.

Vid Krimannekt­eringen paraderade mc-gänget på halvöns gator och visade öppet sitt stöd för den kritiserad­e ryska aktionen, som fick till följd att företrädar­e för ”nattvargar­na” belades med sanktioner. 2015 fick de motsvarand­e över en miljon kronor för att bygga ett patriotisk­t ungdomscen­ter på Krim.

En del av medlemmarn­a har också stridit för de ryska trupperna.

Letar allierade

I EU- och Natolandet Slovakien slog sig mc-gänget ner i början av sommaren, efter det att flera andra länder i regionen förbjudit dem att ens passera på sin resa genom Europa. De unika drönarbild­erna som visar mc-gängets bas i Slovakien är tagna av radiokanal­en Radio Free Europe, som också publicerar klipp på hur gängets ledare hotar kanalens journalist­er.

Mc-gängets planer i den forna kommunists­taten är förmodlige­n att agera som just det de är: En del av Rysslands offentliga diplomati vars uppgift är att hitta allierade åt Putin, enligt Martin Kragh som menar att gänget knappast är våldsamma.

– De ser sig själva som patrioter på uppdrag som vill skapa ett positivt engagemang för Rysslands sak, säger Kragh.

Men mc-gängets dagordning sträcker sig längre än så, om man får tro mediers rapporteri­ng. Enligt nyhetsbyrå­n Reuters ska de ha startat rekryterin­g i Slovakien och håller militärövn­ingar på basen utanför Bratislava med utrustning som de har lånat av ett krigsmuseu­m.

Skapar oro

De motorcykel­burna Putinanhän­garnas närvaro har nu skapat djup oro i Slovakien för att deras proryska propaganda ska elda på EU- och Natofientl­iga krafter i landet.

– De söker liera sig med olika aktörer på olika nivåer i samhället, som kan tänkas sympatiser­a med ryska mål. Det kan vara religiösa ortodoxa grupper, det kan vara patriotisk­a eller högerradik­ala grupper som ser Putin som en försvarare av traditione­lla värderinga­r, säger Kragh.

Slovakien är redan ett av de centraleur­opeiska länderna som är mest pro-ryska, visade en undersökni­ng från opinionsin­stitutet Ipsos förra året. Ryssland och Slovakien har också historiskt starka band genom handel och det finns krafter inom landets politik som är intressera­de av att Slovakien ska flytta närmare Ryssland. Landet ställde sig endast motvilligt bakom EU:s sanktioner efter annekterin­gen av Krim. Men de EU-vänliga strömninga­rna är starkare, säger Kragh.

– Men de skulle på sikt kunna skapa en politisk plattform som kan vara en plattform också för mer radikala och subversiva aktörer.

 ?? Foto: tt/AP/Alexei Druzhinin ?? Det ryska mc-gänget Night Wolves fick internatio­nell uppmärksam­het när Rysslands president Vladimir Putin deltog i en av deras korteger. Bilden är från den 29 augusti 2011.
Foto: tt/AP/Alexei Druzhinin Det ryska mc-gänget Night Wolves fick internatio­nell uppmärksam­het när Rysslands president Vladimir Putin deltog i en av deras korteger. Bilden är från den 29 augusti 2011.
 ?? Foto: tt/AP/Str ?? ■Medlemmar av det ryska mc-gänget Night Wolves står utanför en ortodox kyrka i Bosnien, under sin turné runt Balkan. Enligt experter är mc-gänget en del av Rysslands propaganda­maskineri, med uppgift att finna allierade för de ryska målen. Bilden är från den 21 mars 2018.
Foto: tt/AP/Str ■Medlemmar av det ryska mc-gänget Night Wolves står utanför en ortodox kyrka i Bosnien, under sin turné runt Balkan. Enligt experter är mc-gänget en del av Rysslands propaganda­maskineri, med uppgift att finna allierade för de ryska målen. Bilden är från den 21 mars 2018.
 ?? Foto: tt/AP/AlexAnDer zemliAnich­enko ?? Mc-gänget Night Wolves ledare Alexander Zaldostano­v är en känd figur i Ryssland. Nu har gänget etablerat sig i EU – i ett litet samhälle sju mil utanför Slovakiens huvudstad Bratislava. Det slovakiska lägret sägs nyttjas för militärövn­ingar, men till medierna har ledare för gruppen i Slovakien bland annat hävdat att lägret bara är ett militärmus­eum. Bilden är från 2015.■
Foto: tt/AP/AlexAnDer zemliAnich­enko Mc-gänget Night Wolves ledare Alexander Zaldostano­v är en känd figur i Ryssland. Nu har gänget etablerat sig i EU – i ett litet samhälle sju mil utanför Slovakiens huvudstad Bratislava. Det slovakiska lägret sägs nyttjas för militärövn­ingar, men till medierna har ledare för gruppen i Slovakien bland annat hävdat att lägret bara är ett militärmus­eum. Bilden är från 2015.■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland