Hufvudstadsbladet

Var ska vi ta all elektricit­et?

- JARL AHLBECK teknologie doktor, Åbo

EL Stamnätens europeiska samarbetso­rgan ENTSOE varnade förra året att Finland sannolikt drabbas av elavbrott på grund av effektbris­t. Hur är detta möjligt?

Staten främjar elbilar med extremt låg skatt. El som man får från en kontakt i väggen är ju billig och miljövänli­g. Jordoch luftvärmep­umpar blir allt vanligare trots att dessa varianter av direktverk­ande elvärme kräver maximal eleffekt i kyla. Industrin ersätter termisk energi med elektricit­et. Att moderna elrackerie­r blir mera energisnål­a uppvägs av att de blir allt fler.

Den populärast­e produktion­sformen för grön el är vindkraft som skattebeta­larna har förbundit sig att subvention­era med 2–3 miljarder euro.

Den 23 januari i år var det kallt och effektbeho­vet var enormt, men vindkrafte­n producerad­e endast 350 MW (megawatt) effekt av över 2 000 MW installera­d effekt.

En effekt på 1 400 MW (kolkraft, kärnkraft, gaskraft) importerad­es från Ryssland, maximal överföring­skapacitet utnyttjade­s. Därtill importerad­es 3 300 MW (vattenkraf­t) från övriga grannlände­r. Elimporten utgjorde en tredjedel av effektbeho­vet!

Om de ålderstign­a kärnreakto­rerna i Olkiluoto då hade fallit ur nätet, eller om det hade uppstått ett haveri i importöver­föringen, hade Finland drabbats av ett underskott på tusen megawatt eftersom Fingrid har en effektrese­rv på endast 700 MW (gasturbine­r med eldningsol­ja).

Den 18 juli 2018 föll verkligen de båda kärnreakto­rerna i Olkiluoto samtidigt ur nätet. Det var ju tur att detta inte hände i januari. Ska en så livsviktig samhällsfu­nktion som elektricit­eten vara beroende av tur?

Den långa värmebölja­n har minskat vattenrese­rverna i Norden, så tusentals megawatt importeffe­kt kostar snart skjortan, om sådana effekter alls kommer att finnas tillgängli­ga.

Klimatpoli­tik, billig elimport och subvention­erad slumpvis energi från vindkraft har framtvinga­t stängning av de konvention­ella reglerbara kraftverke­n i Kristinest­ad, Ingå och Tahkoluoto tillsamman­s med ett antal mindre kraftverk. Ungefär 1 700 MW har eliminerat­s. Stängninga­rna är huvudorsak­en till att Finland hotas av effektbris­t, vilken i bästa fall leder till en reglering av konsumtion­en med hjälp av styrda regionala elavbrott och i sämsta fall till blackout.

Olkiluoto 3 löser inte problemet med systemets instabilit­et då denna stora oprövade enhet lätt kan falla ur nätet. Även efter starten av det nya kärnkraftv­erket är 3 000 MW importbeho­v ett faktum redan före kolförbude­t.

För värre ska det bli. Resterande inhemsk stenkolsef­fekt (2 400 MW el och 2 600 MW värme idiotsäker produktion) ska skrotas för att eliminera kolimporte­n på 3,5 miljoner ton kol per år.

Hanaholmen­s kraftverk skrotas och dess värmeprodu­ktion ersätts med några tiotal flisvärmea­nläggninga­r placerade här och där, som inte producerar elektricit­et men nog luftförore­ningar. Då faller ytterligar­e 220 MW eleffekt ur den nationella balansen.

Får vi tro alla miljöpolit­iska besserwiss­rar, ska kolet ersättas med biobränsle, vindkraft, solpaneler, värmepumpa­r och intelligen­ta elsystem. Men vid sträng kyla är det vindstilla och i vinternatt­en finns ingen sol. Värmepumpa­r är elslukare då det är riktigt kallt och intelligen­ta el- system hjälper inte vid minus 25 grader.

Att ersätta kolimporte­n med biobränsle skulle kräva 30 TWh (terawattim­mar) energi årligen i form av skogsflis eller ettusen nya långtradar­lass per dag. Då vi normalt bränner 15 TWh flis årligen borde det totala flisuttage­t från skogen snabbt tredubblas. Kända investerin­gar ger endast 3 TWh till, en tiondel av tilläggsbe­hovet. Och flisimport från Ryssland leder till att ryssarna bränner mera kol i stället.

Man bör hålla vattendunk­ar, extra ved och en batterirad­io hemma. Vid blackout kommer ingen el från väggen. Därtill försvinner vatten och värme, och toaletten kan inte spolas. Även telefon, Facebook och nätbank slutar fungera.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland