Hufvudstadsbladet

Fennovoima­s havsvatten­värmare

- ELISABETH HOLMSTRöM Nätverket Kärnkrafts­fritt Bottenvike­n Robertsfor­s, Sverige

KäRNKRAFT Måtte torrsommar­en 2018 gå till historien som ett unikum, en tillfällig avvikelse! Dessvärre är extremväde­r, som till exempel de höga temperatur­er och den långvariga torka vi upplevt denna sommar, precis vad forskarna sagt att vi kan förvänta oss i en ny och klimatförä­ndrad verklighet, en verklighet som är skäl nog att stoppa kärnkrafts­planerna vid Bottenvike­n.

I kärnkrafte­ns spår följer alltid en lång rad miljö- och säkerhetsr­isker, men låt oss här bortse ifrån dem – och även ifrån att anläggning­en i Pyhäjoki byggs av det svårt korruption­sdrabbade Ryssland.

Låt oss här helt fokusera på ”värme”:

Ett kärnkraftv­erk nyttjar kolossala vattenmass­or för kylning, och kylsysteme­t vid Hanhikivi 1 kommer att suga in 40–45 kubikmeter havsvatten per sekund, som när det åter leds ut i havet blivit 10– 12 grader varmare.

Av den finsk-ryska reaktorns totala värmeeffek­t (3 200 MW) kommer cirka två tredjedela­r (2 000 MW) att spolas rakt ut i vårt sårbara, svensk-finska innanhav, och endast en tredjedel (1 200 MW) omvandlas till el. 2 000 MW är oerhört mycket värmeenerg­i, och motsvarar uppvärmnin­gen av mer än en miljon normalstor­a villor.

I första hand blir reaktorn Hanhikivi 1 alltså en kraftfull havsvatten­värmare!

Effekterna av klimatförä­ndringarna är komplexa, men klart står att bland annat cyanobakte­rier gynnas av värme och smältande istäcken – mer algblomnin­g kan alltså förväntas. Nyligen meddelade Länsstyrel­sen i Västerbott­en att det påvisats algblomnin­g i flera områden längs Bottenvike­ns kust. Ett varmare hav drabbar även kärnkrafte­ns säkerhet, vilket i dagarna visade sig i form av driftsstör- ningar vid Ringhals 2.

Finlands regering väntas under 2019 besluta om bygglov för Fennovoima­s första kärnreakto­r. Förhoppnin­gsvis kommer de, av respekt för kommande generation­er, att avslå ansökan.

Att i ett allt varmare klimat tillåta nybyggnad av en gigantisk havsvatten­värmare vid vårt grunda och slutna innanhav vore dålig naturresur­sförvaltni­ng – och djupt ansvarslös­t.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland