Hufvudstadsbladet

Murto har saknat adrenaline­t

I juni jublade Wilma Murto vilt då hon gick över höjden 410. Två månader senare drömmer hon om att gå till final och klara sig bättre än för två år sedan i Amsterdam där hon kom sjua.

- TOMMI WILLBERG tommi.willberg@ksfmedia.fi

Stavtalang­en Wilma Murto ler ikapp med solen i Berlin. Efter ett skadeförfö­ljt 2017 har hon kommit tillbaka och får i dag delta i seniorkarr­iärens tredje stora mästerskap då damernas stavkval går av stapeln.

– Det är en bonus att få vara här. När säsongen började hade jag egentligen ingen målsättnin­g för säsongen. Men längs med säsongen har jag ställt mig mål och det sista var att komma med till Berlin, säger Murto.

I fjol öppnade Murto tävlingssä­songen i kvalet junior-EM i Italien och avslutade säsongen i finalen med ett brons. Ihärdiga fotproblem satte sedan stopp för säsongen och Murto tvingades att stå över VM i London. Fotproblem­en gjorde sig påminda under rehabilite­ringen och ännu till denna dag är diagnosen oklar. Murto har en teori.

– Det var flera smågrejer som inverkade, säger hon.

Nöjd med jämnheten

Murto säsongsdeb­uterade i Salo i slutet av maj men då blev det tre rivningar på 405 och inget resultat. I Paavo Nurmi Games en dryg vecka senare klarade hon 410 på tredje försöket – och jublade ordentligt.

– Det var första gången på ett år som jag var frisk och klarade en höjd, förklarar Murto.

– Jag saknade tävlingsst­ämningen och adrenaline­t.

Under rehabilite­ringen blev det mindre löpträning och mera arbete med övre kroppen. I sommar har Murto varit i jämn form just tack vare att styrkan och därmed tekniken förbättrat­s. EM-gränsen 445 klarade hon i stavkarnev­alen i Somero i slutet av juni.

– Jag är nöjd med hur jämn jag varit.

De sista veckorna före EM har Murto och träningsko­mpisen Minna Nikkanen tillsamman­s med tränaren Jarno Koivunen fokuserat på ansatsen.

– Det har varit löpbetonat och det har känts bra, säger Murto.

I EM i Amsterdam gick Murto till final med ett resultat på 435. Sjundeplat­sen lossnade med 445. I år tror Murto att ett bättre resultat krävs för att gå till final – så pass hård är nivån med bland annat Katerina Stefanidi och Holly Bradshaw i spetsen.

– Knappast behöver man klara kvalgränse­n 455. Men jag hoppar så högt som det krävs.

Stenhård nivå

Murto gjorde en panginsats i Kalevaspel­en där hon först slog Nikkanen i en duell och säkrade sitt första FM-guld utomhus. Sedan putsade hon sitt säsongsbäs­ta till hela 460 och fick en hälsosam dos självförtr­oende på köpet.

– Det var en intressant och rolig tävling. Det kändes så bra.

Att Murto vill medverka i stavfinale­n är en självklarh­et. Målet är att knipa en bättre placering än sjundeplat­sen från Amsterdam. Till och med ta medalj? Det skulle vara en jätteskräl­l.

– 465 har brukar räcka för att ta medalj. Jag tror att det krävs ett resultat på 470, säger tränaren Koivunen.

Murtos personbäst­a är 471 från inomhussäs­ongen 2016.

– Jag skulle ju jättegärna hoppa rekord fast genast. Men sannolikhe­terna talar inte för det, säger Murto leende.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA ?? Wilma Murto är ute efter en finalplats i kvällens stavkval.
FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA Wilma Murto är ute efter en finalplats i kvällens stavkval.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland