Hufvudstadsbladet

Nytt rekord men ingen finalplats för Jallow

Mimosa Jallow kunde inte följa upp sin bronsmedal­j på 50 meter rygg med att ta en finalplats på den dubbla sträckan. 24-åringen satte finländskt rekord i försökshea­ten men lyckades inte lika bra i semifinal.

- FILIP SAXéN 029 080 1372, filip.saxen@ksfmedia.fi

Mimosa Jallows måndag blev tudelad i EM. På förmiddage­n satte hon nytt finländskt rekord och var åttondesna­bbast i försöken på 100 meter ryggsim medan hon i kvällens semifinal inte alls hittade samma form och blev utslagen.

– Kanske jag försökte lite för mycket. Det kändes helt bra men jag pressade själv lite för mycket i inledninge­n. Jag använde för mycket energi under de första 50 meterna. Dessutom fick jag mycket slem i halsen och måste spotta ut den under loppet, sade Jallow till Yle Urheilu efter semifinale­n.

Efter förmiddage­ns försökshea­t var hon på betydligt bättre humör.

– Jag kunde simma väldigt avslappnat. I normala fall brukar jag stressa en del på 100 meter men nu var jag inte alls spänd. Simningen fungerade väldigt bra och den första bassänglän­gden kändes bra och inte heller den andra kändes jobbig, sade hon efter försöken.

Klockan stannade på 1.00,28 vilket är 14 hundradela­r under hennes förra rekordnote­ring från EM i London för två år sedan.

Inför semifinale­n visste hon att det kommer att krävas en tid på under en minut för att ta sig till final. Men i semifinale­n fick hon nöja sig med 1.00,83.

– Minutgräns­en hade varit nära om jag hade fått upp samma fart i simningen som på morgonen. Men man kan inte lyckas varje gång, säger Jallow till Yle.

– Jag vet inte vad det beror på att kvällspass­en varit svårare för mig än förmiddaga­rna. Men jag är nöjd över att ha kunnat prestera på den nivå jag gjorde på morgonen.

Jallow var till slut 14:e snabbast i semifinale­rna. Anastiasia Fesikova från Ryssland var snabbast (59,38), Katinka Hosszu från Ungern var två (59,67) och Carlotta Zofkova från Italien trea 59,88). Kira Marije Toussant från Nederlände­rna kva lificerade sig som åttonde och sista simmare för final på tiden 1.00,02 – 26 hundradela­r under Jallows finländska rekord från försökshea­ten.

Jallows EM fortsätter på tisdag då hon ställer upp i förmiddage­ns försökshea­t på 100 meter fritt.

På herrarnas 50 meter fjäril fick de finländska herrarna nöja sig med lite blygsammar­e resultat då Niko Mäkelä var bästa blåvita simmare på en 26:e plats med tiden 24,02. Riku Pöytäkivi förlorade med en hundradel åt sin lagkamrat.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI ?? Det hade krävts en rejäl rekordputs­ning för en finalplats för Mimosa Jallow.
FOTO: LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI Det hade krävts en rejäl rekordputs­ning för en finalplats för Mimosa Jallow.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland