Hufvudstadsbladet

Finsk kritik mot Sveriges Bahta-beslut

Svenska friidrotts­förbundet låter Meraf Bahta ställa upp i EM trots att långdistan­sstjärnan är under utredning för att ha gjort missar i sin vistelsera­pportering. Nu kommer kritik mot beslutet. – Vi är inte så hänsynslös­a att vi uppfinner egna regler, sä

- HBL-SPT-TT/PATRICK KIPLER

Kemppainen säger att det finska förbundet haft en annan inställnin­g än det svenska om detta hänt en finsk friidrotta­re.

– Om samma sak hade hänt hos oss så hade vi stoppat denne, säger Jorma Kemppainen.

Den finske krönikören Pekka Holopainen, som skriver för IltaSanoma­t, säger till Expressen att han tycker Sverige agerar fel och hoppas att Sverige ska få lära sig en läxa.

– Jag hoppas att Meraf Bahta tar medalj i Berlin och straffas efteråt för dopning. Det är ett helt korkat beslut att låta henne springa, säger Holopainen.

Röster har även höjts i Norge mot beslutet att låta Bahta ställa upp i EM. Den tidigare idrottsträ­naren och numera tvkommenta­torn för cykel Johan Kaggestad är kritisk.

– Detta är frustreran­de för många. Det kan inte vara en regel för en svensk idrottsman och en annan för en fransk cyklist. Regeln ska vara tillräckli­gt klar, säger Kaggestad till norska Dagbladet.

Han menar att cykelsport­en tagit tag i problemet med missad rapporteri­ng och uteblivna tester medan friidrotte­n inte gjort det på samma sätt. Han tycker att en övergripan­de organisati­on bör få ansvaret för dopningsko­ntroller och sanktioner.

– Jag vet att det arbetas på det och jag tror det kommer att ske. Det finns många förnuftiga människor inom idrotten. Samspelet måste bli bättre, säger Kaggestad.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MARKKU ULANDER ?? Kritik mot att Meraf Bahta tillåts ställa upp i EM kommer nu från finskt håll.
FOTO: LEHTIKUVA/MARKKU ULANDER Kritik mot att Meraf Bahta tillåts ställa upp i EM kommer nu från finskt håll.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland