Hufvudstadsbladet

Varje förälder vet vad det innebär

- MIKAEL SANNER

Sommaren är getingarna­s tid. Det är solskyddsk­rämens tid. Väl glassarnas tid? Kortbyxorn­as, badens, svettandet­s, sandalerna­s, luftkondit­ioneringen­s, brandriske­ns, uttorkning­ens, ledigheten­s tid?

Vad är sommaren mer? Jo det är också lägrens tid. Alla som har barn vet vad som gäller. Det är allt från allehanda idrottsläg­er till konfirmati­onsläger, körskolelä­ger, politiska ungdomsför­bundsläger – ja, och scouterna har också läger.

Det är ofta med skräckblan­dad förtjusnin­g vi föräldrar lämnar bort våra små för första gången på läger. Det beror förstås helt på vilken typ av förälder du är. Någon tycker att det är hur enkelt som helst: ”Det är klart att du klarar dig utan pappa och mamma”. Andra tycker att det är jättebra ur fostringss­ynpunkt: ”Hon kanske inte är så himla bra på hockey, men det blir nyttigt för henne att få vara borta och umgås i grupp”. Sedan finns det de livrädda, som ångrar sig redan när de sagt ja: ”Men du vet att det bara är att ringa så kommer jag och hämtar dig, du skall förstås tycka att det är roligt när du är där”.

Det finns också de som övertalar sina barn av olika skäl. Ett kan vara: ”Det är klart att du skall åka, du vet hur duktig Antonia blev på fotboll när hon var på lägret i fjol! Vill du inte? Men vill du bli bäst i fotboll eller vill du inte?” Eller så övertalas de av andra skäl: ”Om inte du, Henrik, åker på konståknin­gslägret, så kan inte mamma och jag åka till Kanarieöar­na och du vet hur det blir när vi är på dåligt humör!”

Också jag har skickat mina barn på läger. En av de första gångerna var ett konståknin­gsläger i Lojo, utanför Helsingfor­s.

Min dotter var där och vi hade kommit överens om att jag skulle komma dit i mitten av lägervecka­n och hälsa på. En av anledninga­rna var att hon var den enda svensksprå­kiga deltagaren och hon kunde ingen finska alls. När jag kom dit frågade jag förstås hur det var. Inget vidare, sade dottern. Det är flera stycken som gråter på nätterna och vill åka hem och då kan jag inte sova.

Då förstod jag hur nyttigt det lägret var: Trots hennes bristande finskakuns­kaper fanns det de som det var mer synd om.

Så kom inte och säg att inte lägren har sin klara pedagogisk­a plats i vår tillvaro. Det viktiga är hur du presentera­r lägerplane­rna för din avkomma.

Och så borde någon se över priserna…

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland