Hufvudstadsbladet

Gripande, ohyggligt spännande

- KRISTER UGGELDAHL krister.uggeldahl@kolumbus.fi

■ Knepigt det här med katastrofs­cenarier ur det levande livet. Underförst­ått: När har det gått tillräckli­gt lång tid för att man med gott samvete och bibehållen pondus ska kunna tackla saker och ting ur ett mera fiktivt perspektiv?

Det är en fråga som ställdes i samband med Jutta Rabe- producerad­e Baltic Storm (om Estoniahav­eriet), en onödigt spekulativ sak. Ett ramaskri var fallet också när britten Paul Greengrass ( The Bourne Supremacy) lanserade United 93 (USA 2006), filmen om ”det fjärde” av de kapade 11 septemberp­lanen, det som slutligen kraschland­ade på en åker i Pennsylvan­ia.

Men talande är att de kritiska tongångarn­a mattades av när filmen sedan gick upp på vita duken, kanske för att Greengrass gjort ett fullblodsd­rama som präglas av äkta ”soulsearch­ing” snarare än av smaklös spekulatio­n.

Och trots att filmen kan tolkas som en hyllning till gemene man (som till slut tar strid med kaparna) är detta en avgjort nykter och saklig sådan. Inget onödigt flaggvifta­nde här inte.

Filmen öppnar i ett hotellrum på östkusten. Här möter vi de fyra flyplanska­parna som faller på knä, ber en stilla bön och omfamnar varandra en sista gång. På flygplatse­n i Newark ägnar sig personalen åt de sedvanliga rutinerna. Boardingen går som smort.

I luftrummet är det däremot stökigt med den påföljd att ”United 93” tvingas vänta på sin tur. Det är orsak nog att klippa till di- verse flyglednin­gscentrale­r, en miljö som hinner bli mera än bekant innan filmen är slut.

Det är också i ett av flygtornen som man tycker sig komma en potentiell flygplansk­apning på spåren. Ändå går det ett bra tag innan man inser situatione­ns allvar. Det är trots allt sisådär tjugo år sedan man haft ett tillbud på kaparfront­en.

Paul Greengrass närmar sig materialet med en närmast dokumentär touch. Det vankas mycket handkamera, total närvaro, och vad gäller skådespela­rna har vi att göra med idel fräscha ansikten (en stor del av flygledarn­a i filmen var de facto på jobbet den ödesdigra dagen).

Till saken hör att flygplansk­aparna ingalunda opererar på ”bad english” utan på arabiska, något som bara förstärker hotbilden.

Slutresult­atet är ohyggligt spännande, intensivt, naket, klaustrofo­biskt, gastkraman­de. Och inte så lite gripande, detta utan att Greengrass tyr sig till sentimenta­la övertramp.

I United 93 finns det inget utrymme för brandtal men nog för genuint tårfyllda avsked. Och se, ingen Ed Harris (i rollen som flygledare­n Gene Kranz, bekant från Ron Howards Apollo 13) som heroiskt proklamera­r att ”ett misslyckan­de kommer inte på fråga, inte under mitt arbetspass”. Här är det allvaret som utgår med segern. TV5 21.00

 ?? FOTO: UNIVERSAL PICTURES ?? Christian Clemenson och Cheyenne Jackson spelar två av passagerar­na.
FOTO: UNIVERSAL PICTURES Christian Clemenson och Cheyenne Jackson spelar två av passagerar­na.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland