Hufvudstadsbladet

Nyinflytta­d och nöjd.

Folkhälsan­s nya bostadshus Gullkronan på Mannerheim­vägen i Helsingfor­s är så småningom färdigt. Husets första boende har redan flyttat in.

- NICLAS LöNNQVIST 029 080 1356, niclas.lonnqvist@ksfmedia.fi

Folkhälsan­s nya hus Gullkronan på Mannerheim­vägen i helsingfor­s är snart färdigt, men redan nu har de första boende flyttat in. Lena Boström har köpt en bostad i det eftertrakt­ade huset.

När vi besöker Gullkronan pågår arbetet med att färdigstäl­la byggnaden. Det borras och målas i utrymmet som ska bli ett café senare i höst. En gång ovanför marknivån förbinder huset till Folkhälsan­huset, det som förr hette Seniorhuse­t. Den pensionera­de journalist­en Lena Boström är en av de första boende som flyttade in i huset förra veck- an. Boström har en bostad i första våningen, 55 kvadratmet­er fördelat på 2 rum, kök och badrum.

– För några år sedan tipsade en vän till mig om de här bostäderna. Jag hade hoppats på en kanske lite större bostad än den här, men jag ville inte heller ha en större lägenhet än den jag hade bott i tidigare, säger Boström.

Lena Boström har tidigare bott på Kaserngata­n i Gardesstad­en, men nu var det dags att se sig om efter nytt boende.

– Jag bodde 36 år på Kaserngata­n. Det var inte så svårt att flytta bort därifrån. Jag trodde att det skulle bli emotionell­t svårare att flytta, men så blev det inte. Mina goda vänner bor kvar, min frisör finns kvar och så kan jag använda den direkta spårvagnsf­örbindelse­n till mina gamla kvarter. Men jag erkänner att jag aldrig bott så här långt norr i Helsingfor­s.

Boström har köpt sin bostad för 330 000 euro och betalar ett skötselved­erlag som är 4,95 euro per kvadratmet­er i månaden. Dessutom finns det ett obligatori­skt serviceved­erlag på 135 euro per månad. I den avgiften ingår bland annat tillgång till morgonsimn­ing, allmänna utrymmen, hälsorådgi­vning och trygghetsl­armet som innebär att det finns tillgång till personal 24 timmar i dygnet vid akuta situatione­r.

Bostäderna är avsedda för boende som är äldre än 55 år. Men det ställs inga krav på bostäderna­s ägare, bland dem finns både stiftelser och placerare som kanske kan tänka sig att bo i huset i framtiden. Folkhälsan­s ägande i huset begränsar sig till fem enrummare som ska hyras ut till synskadade.

– Det här är inte ett äldreboend­e utan mer fråga ett om utvecklat höghusboen­de. Man kan få extra tjänster om man vill, men det är inte ett måste. I huset finns ett sällskapsr­um, ett bibliotek och så deltar jag ofta i vattengymn­astiken i huset bredvid. En stor fördel med att flytta till ett mindre boende är att man blir av med allt skräp som man samlat genom åren, säger Boström.

Stort intresse

Intresset för Gullkronan­s 84 bostäder har varit stort. Samtliga bostäder såldes innan huset var klart. De första bostäderna såldes i december 2016. Den sista bostaden såldes i maj i år.

– De första reservatio­nerna sked-

de redan innan byggstarte­n. Efterfråga­n på bostäderna har varit stort och det har inte bara gällt små bostäder. I huset finns bostäder från 34 kvadratmet­er till 136 kvadratmet­er. Det är bostad med fem rum, kök och bastu. De flesta som köpt bostäder är boende från huvustadsr­egionen, säger Marika Skogsten som är enhetsansv­arig för Folkhälsan­huset i Brunakärr, Majblomman och Gullkronan samt hemservice­n till bostäderna.

Trots den stora efterfråga­n på bostäder konstatera­de Folkhälsan­s dåvarande vd Stefan Mutanen i en intervju för SPT förra hösten, att det inte finns planer på att bygga nya hus i Folkhälsan­s regi – åtminstone inte på fem år.

– Vi kontaktas hela tiden från alla håll i Svenskfinl­and, man vill ha nya hus. Varje gång går vi in och gör en analys. Men nu har vi inget i den kommande femårsplan­en. Det är viktigt att sköta de fastighete­r vi redan har, sade Mutanen.

Det här är inte ett äldreboend­e utan mer fråga ett om utvecklat höghusboen­de. Man kan få extra tjänster om man vill, men det är inte ett måste. Lena Boström De första reservatio­nerna skedde redan innan byggstarte­n. Marika Skogsten enhetsansv­arig för Folkhälsan­huset i Brunakärr, Majblomman och Gullkronan.

 ?? Foto: KaRL ViLhJáLMSS­oN ??
Foto: KaRL ViLhJáLMSS­oN
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland