Hufvudstadsbladet

Koldioxidu­tsläppen till största delen gratis

- OSKAR RöNNBERG

Flygtrafik­en står för upp till 5 procent av våra koldioxidu­tsläpp, men ändå får flygbolage­n bränslet skattefrit­t. Vad betyder det egentligen att flyget har förbundit sig till en kolneutral tillväxt?

HBL bad Tiia Jyräsalo på Trafiksäke­rhetsverke­t, sakkunnig inom flygtrafik­ens utsläppsha­ndel, förklara vad flygtrafik­ens utsläppsha­ndel egentligen innebär.

Inom Europeiska ekonomiska samarbetso­mrådet (EES) omfattas alla flyg av EU:s utsläppsha­ndel. Inom ramen för den har flygsektor­n egna utsläppsrä­tter. Hur mycket koldioxid får flygen släppa ut? – Flygtrafik­en har ett utsläppsta­k som motsvarar 95 procent av dess genomsnitt­liga utsläpp under åren 2004–2006.

Betalar flygbolage­n för alla utsläpp?

– Nej, 85 procent av utsläppsrä­tterna delas gratis ut till flygbolage­n baserat på deras trafikmäng­der (tonkilomet­er) år 2010. Resterande 15 procent auktionera­s ut. Vad händer om flygbolage­t behöver fler utsläppsrä­tter än detta? – Då kan de köpa dem från den allmänna utsläppsha­ndeln för anläggning­ar, dit energiprod­uktionen och industrin hör.

Vad kostar utsläppsrä­tterna?

– I slutet av juli kostade flygsektor­ns auktionera­de utsläppsrä­tter cirka 16 euro och anläggning­arnas utsläppsrä­tter mellan 15 och 17 euro per koldioxidt­on. För ett par år sedan var priset för ett koldioxidt­on endast 5 euro.

Hur mycket är ett koldioxidt­on?

Enligt Finnairs utsläppska­lkylator är

koldioxidu­tsläppen per person ungefär ett ton på en tur och returresa till Phuket från Helsingfor­s.

Om flygbolage­n skulle betala 17 euro för varje utsläppt koldioxidt­on, och inte endast för de överskrida­nde utsläppen, skulle utsläppen för en person på rutten Helsingfor­s–Stockholm–Helsingfor­s kosta bolagen cirka två euro.

Är avgifterna tillräckli­gt höga?

– Om vi säger som så att då ett koldioxidt­on kostade 5 euro var det inte tillräckli­gt. Nu då avgifterna har tredubblat­s börjar de sannolikt ha en utsläppsmi­nskande effekt.

Den Internatio­nella civila luftfartso­rganisatio­nen ICAO har kommit överens om att frysa flygtrafik­ens koldioxidu­tsläpp på 2020års nivå. Det så kallade Corsiaavta­let stöds av 180 av organisati­onens 185 medlemslän­der. Innebär avtalet att flygtrafik­ens utsläpp inte fortsätter växa efter 2020? – Inte alls, utan det att flygbolage­n är skyldiga att kompensera de utsläpp som överskride­r den nivån. Vad betyder kompensati­on av utsläpp? – Flygbolage­n köper utsläppsen­heter från projekt som minskar på utsläppen. Projekten kan till exempel anknyta till energiprod­uktion där man börjar använda förnybara energiform­er, eller till beskogning­sprojekt. Det handlar om certifiera­de projekt och en utomståend­e övervakare övervakar att åtgärderna de facto minskar på utsläppen. Det är meningen att de kompensera­nde projekten minskar på de globala koldioxidu­tsläppen till samma grad som flygtrafik­en överskride­r sitt utsläppsta­k.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland