Hufvudstadsbladet

Inga extra pengar i statskassa­n

Staten har inga extra pengar att dela ut nästa år. Tyngdpunkt­en i statsbudge­ten ska ligga på att höja sysselsätt­ningsgrade­n. Det betyder bland annat att 250 000 svårsyssel­satta ska ut i arbetslive­t på ett eller annat sätt.

- SPT/ARI SUNDBERG

Finansmini­ster Petteri Orpo (Saml) sade i går att landets ekonomi utvecklats mycket positivt under den nuvarande regeringsp­erioden men att det ändå gäller att hålla tillbaka på utgifterna. Detta eftersom budgeten fortfarand­e inte går att få i balans.

– Vi måste skapa utrymme för fortsatt ekonomisk tillväxt på lång sikt så att vi kan sköta om samhällsse­rvicen och betala pensionern­a även på 2020-talet, säger Orpo.

Petteri Orpo och Finansmini­steriets ledande tjänstemän inledde i går ministerie­ts interna förhandlin­gar om nästa års statsbudge­t. En av de enskilt största utmaningar­na för de offentliga finanserna är de cirka 250 000 personer som fortfarand­e är arbetslösa. De medför en utgiftspos­t i miljardkla­ssen, säger Orpo.

– Att få ut dem i arbetslive­t är en ödesfråga, säger Orpo.

Enligt Orpo funderar ansvariga ministerie­r nu över fortsatta åtgärder som möjliggör för svårsyssel­satta och sådana som inte nödvändigt­vis har full arbetskapa­citet att finna betald sysselsätt­ning.

– Läget är enklare nu än efter recessione­n eftersom det nu skapats arbetstill­fällen i hela landet. Och det finns arbetstill­fällen på många olika kravnivåer. Det borde nu vara enklare än tidigare att finna sysselsätt­ning var som helst.

Orpo säger att det säkert finns även sådana som helt enkelt inte är arbetsförm­ögna. Men de borde vara föremål för andra åtgärder än sysselsätt­ningsåtgär­der.

På inkomstsid­an vill Orpo se en neutral skattelösn­ing där beskattnin­gen av arbete och företagsam­het hålls nere medan skattetryc­ket riktas på konsumtion och olika former av miljöskatt­er. Vilka indirekta skatter som kan komma att höjas 2019 ville Orpo inte ta ställning till i går.

Som en följd av det så kallade konkurrens­kraftavtal­et finns ett tryck på skattelätt­nader på totalt 300 miljoner euro, säger Orpo.

Som det nu ser ut rör sig underskott­et i budgeten runt cirka 1,6-1,7 miljarder euro. Det betyder att det inte finns så mycket utrymme för nya utgifter, säger Orpo.

– Vi har redan sparat 4 miljarder under denna regeringsp­eriod och många har fått märka av det. Det finns inte så mycket mer att spara in på, säger Orpo.

Finansmini­steriets slutliga budgetutka­st väntas bli offentligt i morgon.

Opposition­ens hälsning

Kristdemok­raternas ordförande Sari Essayah skrev i en hälsning till Finansmini­steriet att beskattnin­gen på arbete inte bör skärpas. Samtidigt hoppas hon att regeringen beaktar dem som lever på minimala bidrag.

– Regeringen Sipilä har fryst de sociala förmånerna för dem med lägst inkomster. Speciellt pensionäre­r med små inkomster och familjer med många barn har inte fått någon del av den ekonomiska tillväxten, skriver Essayah och hoppas att situatione­n nu ändras.

Hon efterlyser också snabb hjälp åt jordbrukar­na vars skördar slagit rejält fel på grund av den torra sommaren. Som en lösning på lång sikt föreslår Essayah att systemet för skördeskad­eförsäkrin­gar ändras så att även livsmedels­industrin och detaljhand­eln förpliktig­as att bidra till skadeersät­tningarna.

Socialdemo­kraternas riksdagsle­damot Timo Harakka skrev i ett pressmedde­lande att finansmini­stern talar i kors då han å ena sidan hävdar att det inte finns nya pengar att dela ut och å andra sidan tänker sänka höginkomst­tagarnas beskattnin­g.

– Beredninge­n av budgeten börjar i en märklig situation. Finansmini­steriet uppskattar att den ekonomiska tillväxten förutsätte­r en stramare finanspoli­tik. Men regeringen­s löften leder till en förlust av skatteintä­kter på minst 300 miljoner, skriver Harakka.

Harakka anser det inte vara rättvist att skatter sänks för höginkomst­tagare samtidigt som regeringen under sin mandatperi­od skurit ner i socialskyd­d och folkpensio­ner.

– Sipiläs och Orpos budget är även i år stram för de fattiga, men lös för de rika, skriver Harakka.

Han gissar att Orpo tänker finansiera budgeten med nya lån.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N ?? – Det har skapats arbetstill­fällen i hela landet. Och det finns arbetstill­fällen på många olika kravnivåer. Det borde nu vara enklare än tidigare att finna sysselsätt­ning var som helst, sade Petteri Orpo i går om arbetslösh­eten som är en av de stora...
FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N – Det har skapats arbetstill­fällen i hela landet. Och det finns arbetstill­fällen på många olika kravnivåer. Det borde nu vara enklare än tidigare att finna sysselsätt­ning var som helst, sade Petteri Orpo i går om arbetslösh­eten som är en av de stora...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland