Hufvudstadsbladet

Trumps sanktionsh­ot får mothugg

Sedan USA:s nya sanktioner mot Iran trätt i kraft varnar Donald Trump företag i andra länder för att göra affärer i Iran. ”Den som gör affärer med Iran kommer INTE att göra affärer med USA”, twittrar presidente­n. Flera länder kontrar med att de kommer att

- TT-AFP-REUTERS

Trump skriver att de nya sanktioner­na är de mest effektiva hittills och han pekar på att de i november ska skruvas upp ytterligar­e. Sanktioner­na trädde i kraft sedan USA beslutat lämna kärnenergi­avtalet med Iran från 2015.

I Moskva kritiserar det ryska utrikesdep­artementet Trumps åtgärder.

”Vi är djupt besvikna över USA:s steg att återinföra sena nationella sanktioner mot Iran”, skriver departemen­tet i ett uttalande.

Departemen­tet klargör också att Ryssland ska göra ”allt nödvändigt” för att kärnenergi­avtalet ska överleva samt att ryska ekonomiska intressen i Iran ska skyddas.

Även de övriga underteckn­arna – Frankrike, Storbritan­nien, Kina och Tyskland – står fast vid avtalet. Och EU har svarat på Trumps hot med att införa en uppdaterad blockering­sförordnin­g som innebär att europeiska företag och personer förbjuds från att följa USA:s sanktioner. EU-lagstiftni­ng om rättsliga åtgärder som bygger på amerikansk­a sanktioner inte ska vara giltiga kommer att uppdateras, har det tyska utrikesdep­artementet klargjort.

Iraks premiärmin­ister Haidar alAbadi konstatera­r vid en presskonfe­rens att landet av princip är emot sanktioner i regionen.

– Blockader och sanktioner förstör samhällen men försvagar inte regimer, säger han.

al-Abadi ger dock inget tydligt besked om hur Irak, som är allierat med både USA och Iran, kommer att agera utifrån det amerikansk­a sanktionsb­eskedet.

Irans utrikesmin­ister Mohammad Javad Zarif har sagt att USA

är isolerat i sin fientlighe­t mot Iran.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland