Hufvudstadsbladet

Flygskatt bör införas

- MAE CEDERCREUT­Z-PESONEN BARBARA WESTMAN Vanda Svenska Socialdemo­krater

FLYGSKATT Att flyga inom Finland har blivit allt vanligare. Att flyga utomlands har likaså ökat med en årlig ökning på 12 procent från finländska flygplatse­r. Globalt är den årliga tillväxten 4 procent (HBL 29.7).

Priserna på både inrikes- och utrikesfly­g sjunker konstant och att tillbringa en vecka med familjen på Kanarieöar­na börjar för många familjer bli ett naturligt inslag i årsprogram­met. Asien med Thailand i spetsen har länge varit ett populärt turistmål, men i dag tycks en semester i Vietnam vara ett strå vassare.

Julimånads höga värme fick många av oss att bekymra sig över den pågående klimatförä­ndringen. Ska det bli så här hett i vårt land också i fortsättni­ngen, ska getingarna bli vår sommarplåg­a, ska nya fjärilsart­er äta upp vår skörd? De flesta vill göra något för att försöka dämpa den pågående förändring­en, men då familjens gemensamma semester kommer på tal, glömmer vi allt vad flyg och utsläpp heter. Att utsläppen av växthusgas­er från flyget är enorma jämfört med andra fortskaffn­ingsmedel är de flesta dock medvetna om.

Regering och riksdag i Finland bör ta sitt ansvar i denna situation då flygpriser­na rasar och införa en nationell flygskatt på alla resor som avgår från finska flygplatse­r. Sverige införde en flygskatt i början av året och det är bara för oss att ta efter.

Att Finland redan introducer­at ett första tvåsitsigt elflygplan är en lovande början, men ett ökat behov av el får inte leda till att nya kärnkraftv­erk byggs. Elen måste kunna produceras på ett hållbart sätt.

Tågprisern­a har sjunkit i Finland under de senaste åren men bör ytterligar­e sänkas.

Tågprisern­a i hela Europa bör fås på en sådan nivå att det blir attraktivt att välja det miljöskons­amma tåget framför flyget.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland