Hufvudstadsbladet

Lärdomar från det förflutna

-

Om två veckor infaller 50-årsminnesd­agen för Sovjetunio­nens och Warszawa-paktländer­nas ockupering av Tjeckoslov­akien som gjorde slut på min 60-talsgenera­tions dröm om socialisme­n med mänskligt ansikte.

Jag skrev omedelbart efter händelsen en färgstark kommentar i tidningen Teinilehti. Den kulminerad­e med utropet: ”Frihet är en smittsam sjukdom … Alla imperialis­ter och reaktionär­er är papperstig­rar, och ledarna i Sovjetunio­nen utgör inget undantag till denna regel … Världsungd­omens revolution­ära storm kommer att sopa dem från makten till historiens soptunna.”

Denna spådom blev faktiskt av, om dock senare än vad den otåliga radikalung­domen hade önskat, så jag kunde åter publicera artikeln i sin ursprungli­ga form i tidskrifte­n Ydin år 1989.

På ockupation­ens 30-årsdag 1998 hade jag på ett minnesmöte i Helsingfor­s kommit till slutsatsen att det knappast skulle ha funnits någon hållbar tredje väg för socialisme­n med mänskligt ansikte mellan den dåtida reellt existerand­e socialisme­n – som staliniste­rna ville kalla den – och liberal demokrati. Men realsocial­ismen kunde ha avvecklats med mindre sociala kostnader i stället för att anlita den thatcheris­tiska modellen, som omfattades inte enbart av Tjeckiska republiken utan av de flesta av de postkommun­istiska länderna i Öst- och Mellaneuro­pa.

Att engageras i Vad om?-typen av kontrafakt­ualistiska historiska funderinga­r kan i bästa fall bidra till att stärka våra möjlighete­r att förstå och värdera våra alternativ och utmaningar också nu och i framtiden.

Vad hade hänt om våren i Prag kunnat fortsätta, är en sådan fråga. Likaså frågan om vad det skulle ha blivit av och med vilka följder Allendes Chile kunnat fortsätta med sitt försök att bygga socialism på demokratis­k grund. Ett svar gavs av Taisto Sinisalo vars reaktion på kuppnyhete­n i september 1973 i riksdagens kafé var: ”Och där ser ni hur det går med er fredliga väg till socialism!”. Då reagerade Ele Alenius med kommentare­n: ”Taisto, du låter som om detta var en glädjande nyhet”, vilket för tillfället tystade Sinisalo.

En tredje fråga är vad som skulle ha hänt om västländer­na 1989 hade reagerat på Sovjetunio­nens sammanbrot­t med ett mera bemötande och mindre triumfalis­tisk sätt och faktiskt hade velat inkorporer­a Ryssland på ett balanserat sätt som en jämlik partner i de västliga institutio­nerna?

Skulle vi då ha kunnat undvika de händelser och den konfrontat­ion som nu gäller med Ryssland?

Jag gör inga anspråk på att kunna svara på dessa frågor. Men jag vill ställa ännu en Vad om?-fråga, som vi kanske får ställa om tjugo år. Vad skulle ha hänt om Europa hade kunnat förenas i ett effektivt och helhjärtat försvar av den multilater­ala regelbaser­ade världsordn­ingen, i stället för att oenigt driva vidare utan att kunna svara på den utmaning som nationalis­men och populismen utgör och som de två mäktigaste stormakter­na har omfattat.

Jag ställer denna fråga i förhoppnin­g om att den bidrar till att vi aldrig behöver svara på den i framtiden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland