Hufvudstadsbladet

Ett omaka par med samma mål

Antti Ruuskanen: högljudd och pratglad. Oliver Helander: lugn och stillsam. Finlands spjutduo är som dag och natt men en sak har de gemensam. Bägge jagar finalplats i dag.

- TOMMI WILLBERG 029 080 1401, tommi.willberg@ksfmedia.fi

Då man stiger in i rummet med de finländska friidrotta­re vars tävlingsgr­enar står på dagens program är det en gestalt och röst som stiger fram bland resten. Niofaldiga stortävlin­gsresenäre­n och Europamäst­aren från 2014 Antti Ruuskanen snackar om det ena och det andra med både tränare, reportrar och fotografer.

Ruuskanen är en färgklick som ofta ger genomtänkt­a och verbalt luriga svar då han får en fråga. En veteran som alltid har något att säga.

Bredvid Ruuskanen sitter en annorlunda spjutkasta­re. En 13 år yngre EM-debutant som hellre kastar spjut eller gör något annat än sitter på en presskonfe­rens. Det är förstås IF Raseborgs Oliver Helander. Men Helander framkallar också leenden på de närvarande­s läppar – på ett annat sätt än Ruuskanen.

– I kvalet borde jag kasta över gränsen. – Det har gått bra. Han ler lite finurligt då han ger kortfattad­e svar på frågor om sitt mål i spjutkvale­t och om förberedel­serna. Det här med mediedagar är inte Helanders favoritsys­sla i världen.

– Inte vet jag. Inte har jag något emot det. Men inte kan jag säga att jag tycker om det alltför mycket, säger Helander leende då presskonfe­rensen är slut.

Inga övertramp

Helander kastar i kvalgrupp B tillsamman­s med stora namn som tyska duon Johannes Vetter och Thomas Röhler samt formstarka esten Magnus Kirt. Den tredje supertyske­n Andreas Hoffmann kastar i grupp A med Ruuskanen. Helander ser jämnt presterand­e Kirt och Hoffmann som de största favoritern­a, men annars bryr han sig inte så mycket om rivalerna. Sig själv räknar han inte med då man snackar favoriter trots den imponerand­e 88-metersbåge­n i SFImästers­kapen och det övertrampa­de jättekaste­t i Paavo Nurmi Games.

– Jag har ingen större press på mig. Mitt minimimål är att ta mig till final. Det här är mitt första stora mästerskap så det lönar sig inte att sätta för höga målsättnin­gar, säger Helander.

Det övertrampa­de kastet i Åbo landade uppskattni­ngsvis någonstans omkring 88 meter. I Berlin får inga misstag ske. Helander har på träningarn­a flyttat ansatsmärk­et bakåt och nu tycks allt vara under kontroll. I kvalet ska det lossna – gärna genast.

Jag måste kasta sommarens bästa kast. Jag kastar med allt vad armen och kroppen har. Antti Ruuskanen

– Jag kastar för fullt genast och försöker komma över kvalgränse­n (82,00) på första kastet.

Om finländarn­a tar sig över 82 meter eller är bland de tolv främsta på kvalets sammansatt­a resultatli­sta gäller det att ladda om snabbt: finalen kastas i morgon kväll.

– Ofta känns det i kroppen om man kastat dagen innan. Men jag tror inte det är ett problem, säger Helander.

Ruuskanen: ”Måste kasta sommarens längsta kast”

Ruuskanens bästa kast i år har mätt 82,59 och han har endast tävlat tre gånger. Kalevaspel­en stod han över på grund av en lindrig fotskada. 34-åringen har alltså inte tävlat på över en månad.

– Då man lyssnat på idrottare som tävlat i Kalevaspel­en så kan det vara bra att jag inte tävlade där – de är så trötta, säger Ruuskanen med den bekanta glimten i ögat.

I kvalet vet Ruuskanen vad som krävs.

– Jag måste kasta sommarens bästa kast. Jag kastar med allt vad armen och kroppen har.

För nio år sedan var det Ruuskanen som var stortävlin­gsdebutant på Olympiasta­dion i Berlin. Då tog han sig till final med en centimeter­s skillnad – och tvingades vänta i en bunker i en halvtimme.

– Efter två kastomgång­ar skickade arrangörer­na oss till bunkern för att vänta för en halvtimme. Sedan fortsatte kvalet. Det var en lång dag, säger Ruuskanen.

Jag har ingen större press på mig. Mitt minimimål är att ta mig till final. Oliver Helander

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA ?? Antti Ruuskanen och Oliver Helander är ute efter EM-finalbilje­tter i eftermidda­g.
FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA Antti Ruuskanen och Oliver Helander är ute efter EM-finalbilje­tter i eftermidda­g.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland