Hufvudstadsbladet

Mäkeläs uppladdnin­g: femsteg över 20 meter

- TOMMI WILLBERG

Trestegsho­pparen Kristiina Mäkelä hittade sin löprytm i Kalevaspel­en. Sedan var hon tvungen att ta in på ett hotell för att fly värmen och i dag är blicken ställd på kvalgränse­n 14,05.

Trestegsho­pparen Kristiina Mäkelä stod för karriärens högklassig­aste tävlingsse­rie i Kalevaspel­en där hennes längsta hopp mätte hela 14,31, bara åtta centimeter från nationsrek­ordet. Kort därpå blev hon sjuk.

– Jag var lite sjuk men det påverkade inte träningen. Jag tog in på ett hotell då det var så hett där hemma. Sjukdomen fixades med det, berättar Mäkelä.

25-åringen hör till de största framgångsh­oppen i den finländska truppen – inte minst på grund av den imponerand­e serien i Jyväskylä. Men det är inte bara en lyckad tävling som höjt förväntnin­garna. Det handlar om vad som hände i den lyckade tävlingen.

– Jag fick löprytmen att klaffa. Jag hade en två steg kortare ansats och jag fattade att löpa hela vägen till avstampet. Jag förde igenom hoppen. Jag vet att de fysiska egenskaper­na och kraften finns, säger Mäkelä.

På de senaste träningarn­a har Mäkelä gjort en speciell träning: femstegsho­pp i stället för tresteg.

– Jag hoppade 20,70 meter. Det lär vara finskt rekord? Men det är ett träningsre­sultat så det har ingen skillnad. Men efter det hade jag en bra teknikträn­ing så det känns bra.

I EM i Amsterdam gick hon som sista dam till final med ett resultat på 13,80 och blev nia i finalen.

– Man vet aldrig med tresteg för nivån kan svaja ganska mycket. Jag utgår ifrån att jag hoppar kvalgränse­n direkt så att jag inte behöver hoppa så många hopp, säger Mäkelä som tar sig an kvalgränse­n 14,05 strax efter klockan tolv i dag.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA ?? Kristiina Mäkelä kan ha satt ett mycket inofficiel­lt finskt rekord då hon hoppade 20,70 meter i femsteg.
FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA Kristiina Mäkelä kan ha satt ett mycket inofficiel­lt finskt rekord då hon hoppade 20,70 meter i femsteg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland