Hufvudstadsbladet

Kuikka skrev historia – ”Sista femman ren tjurskalli­ghet”

Tiia Kuikka tecknade ett stycke blåvit friidrotts­historia då hon i sin EM-debut blev den första finländska damen som tävlat på 50 kilometer gång i en stortävlin­g. Och resultatet behöver hon inte skämmas över: hon var EM-truppens bästa gångare då hon knep

- TOMMI WILLBERG 029 080 1401, tommi.willberg@ksfmedia.fi

Det var en stortävlin­gsdebutant som höll ihop bäst i den stekheta gångtävlin­gen på Berlins gator. 23-åriga Tiia Kuikka gjorde karriärens andra 50-kilometers­lopp och kammade hem en respektabe­l 13:e placering på tiden 4.35.56, 26 minuter bakom segraren och före detta världsreko­rddamen Ines Henriques som slog flera herrgångar­e – bland dem alla finländska herrar.

Att Kuikka var bästa finländare var en överraskni­ng.

– Det hade jag inte trott. Det grämde mig då jag såg att killarna har problem. Jag kämpade då ännu hårdare, säger Kuikka i målområdet där hon satt i dryga fem minuter innan hon steg upp för att ge intervjuer.

Kuikka kämpade till och med om en plats i tio-i-topp då hon länge hade hand om åttondepla­tsen. Men mot slutet blev det svårare.

– Jag kunde ha inlett lite lugnare. Farten började sjunka så småningom, men tekniskt gick det väl helt bra. Vid 38 kilometer var det riktigt illa. Den sista femman kom jag med ren tjurskalli­ghet, säger Kuikka.

Man märker att Kuikka är helt slut. Men leendet avslöjar att det känns bra. Också stödet från åskådarna gav en extra varm kick.

– Det blir nog bra. Huvudet är bara helt tomt, säger hon.

– Hejandet var en stor hjälp. Jag kämpade alltid vidare från fans till nästa fans – ett steg åt gången. Stämningen var fin.

Av alla blåvita gångare lyckades Kuikka bäst med att tanka energi. En värdefull och fin upplevelse, menar hon.

– Allt det här är bra erfarenhet, jag har inte så många sådana här tävlingar bakom mig.

Att hon skrev ett stycke historia som första finländska dam på drottnings­träckan kvittar.

– Inte tänkte jag att det är något speciellt. Jag tänkte inte så mycket över huvud taget.

På lördag morgon blir det klart vilken dam som tar hem den bästa finländska placeringe­n i gång. Då deltar Elisa Neuvonen på den vanligare 20-kilometers­sträckan.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA ?? Tiia Kuikka kom 13:e i sin EM-debut.
■
FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA Tiia Kuikka kom 13:e i sin EM-debut. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland