Hufvudstadsbladet

Gångartrio­n smälte i hettan

Aleksi Ojala och Aku Partanen tvingades avbryta på 50 km gång. Jarkko Kinnunen orkade hela vägen till slut – men bars sedan till läkartälte­t.

- TOMMI WILLBERG

En av de tänkte finländska framgångsg­renarna blev till slut en pannkaka. Halvvägs in i loppet hängde speciellt ynglingarn­a Partanen och Ojala bra med i tätklungan­s tempo men sedan blev det stopp.

Först kollapsade Ojala och strax därpå sade Partanens kropp upp kontraktet. Partanen, som räknades som en potentiell medaljkand­idat, var grymt besviken.

– Personlige­n hade jag jättestora förväntnin­gar. Det är väldigt svårt att just nu blicka framåt, säger Partanen.

Farhågorna väcktes i början av tävlingen då Partanen märkte att kroppen inte suger upp vätskorna. Men farten kändes ändå bra. Tills den inte gjorde det mera.

– Allt kom upp, säger Partanen vars öde beseglades då han spydde.

– När man spytt kommer kramperna automatisk­t, säger Partanen.

Dropp för Ojala

Temperatur­en i skuggan var på båda sidorna av 30-gradersgrä­nsen under hela loppet och bara under de första timmarna fick gångarna en ordentlig skugga. Men Partanen kände inte av värmen – det gjorde däremot Ojala.

Ojala inledde piggt, liksom i VM i London i fjol, men i år kom han inte till mål.

– Vi hade kommit överens om att jag inleder hårt och början kändes bra. När kylvästens och isens verkan avtog märkte man att man rör sig på helt nya värmegrade­r. Den här gången tog värmen kål på mannen. All energi tog slut och jag kastade upp. Allt kom ut. Det berättar ganska mycket att de satte fem flaskor vätska i mig via droppslang­en. Så torr var jag, säger Ojala efter att han kommit ut ur läkartälte­t.

Ojala står besviken och lutar mot ett stängsel men rycker till då han ser att erfarna kollegan Jarkko Kinnunen fortfarand­e är med i kampen.

– Kämpa Jarkko! ropar Ojala med trött röst.

Han skakar på huvudet då han får frågan om vad som händer nu.

– Jag måste tillsamman­s med de visa fundera hur man ska börja sikta mot VM i Doha. Det är säkert varmt där också så jag borde säkert hitta några varma träningsfö­rhållanden, säger Ojala.

”Långa, långsamma kilometrar”

Kinnunens sista kilometrar var brutala. Kroppen hade gett upp för länge sedan och han kom i mål långt efter täten. Tiden 4.24.59 talar sitt tydliga språk. Också hans kropp sade stopp.

– Magproblem­en gjorde det fullständi­gt omöjligt att göra ett bra resultat.

Kinnunen hade stora problem med vätskeinta­gningen.

– Jag måste dricka fast kroppen inte tog emot vätskan. Jag hade en grym vätskebris­t, munnen var torr och jag var så törstig. Det var nära att jag gav upp. Det var långa, långsamma kilometrar mot slutet, säger Kinnunen som kom 24:a i loppet.

 ?? FOTO: DPA/LEHTIKUVA/HENDRIK SCHMIDT ?? Aleksi Ojalas vatteninta­gning misslyckad­es.
■
FOTO: DPA/LEHTIKUVA/HENDRIK SCHMIDT Aleksi Ojalas vatteninta­gning misslyckad­es. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland