Hufvudstadsbladet

Brett utbud på årets Flow

Från jazzartist­en Kamasi Washington till legenden Patti Smith och svenska popartiste­n Lykke Li. Årets Flow-festival erbjuder något för alla generation­er och smaker. HBL tipsar om höjdpunkte­rna.

- ANNA LILLKUNG anna.lillkung@hbl.fi

För två år sedan skrev HBL:s recensent att Flow-festivalen i Helsingfor­s inte längre känns som en ”nischad stadsfesti­val för hipsters som dricker smaksatt lokalprodu­cerat vatten”. Det stämmer säkert. Under de senaste åren har Flow vuxit både vad gäller besökarant­alet, artistutbu­det och antalet matställen.

Ändå har festivalen lyckats hitta en balans mellan de världskänd­a huvudakter­na och det mer unika och marginella utbudet. Trots att Flow i år kan stoltsera med namn som Kendrick Lamar, Arctic Monkeys och Lykke Li har de också artister som är stora, men betydligt mindre mainstream, exempelvis Patti Smith, Charlotte Gainsbourg och Fever Ray, samt en del okända akter. Det gör att Flow i kontrast till många andra finska festivaler erbjuder något för de flesta, även om en stor del av musiken fortfarand­e kan klassas som ”indie”.

De stora namnen

Flows arrangörer tycks ha kört på samma vinnande koncept som tidigare när de planerat årets spelschema. De inleder med en ganska lugn fredag där veteraner som Fleet Foxes, Patti Smith och Ms. Lauryn Hill får ta ledningen. Sedan följer en mer anspråkslö­s lördag medan det stora krutet läggs på söndag, med Kendrick Lamar och Lykke Li.

Rapartiste­n Kendrick Lamar har belönats med både Pulitzerpr­is och Grammys för sitt senaste album. Han är en av de mest framståend­e och intressant­a artister den amerikansk­a hiphopscen­en har att erbjuda, med hitlåtar som Humble, Pray for me och Swimming Pools. Eftersom det kommer bli tredje gången jag ser Lamar live kan jag intyga att han är värd att uppleva.

Svenska Lykke Li, som släppte sitt fjärde album i början av sommaren, är troligtvis också ett mer energifyll­t inslag än fjolårets Lana del Rey. Lykke Lis repertoar består av både snabba klubblåtar och hjärtskära­nde ballader. Eftersom hon inte turnerar alltför ofta är det en show man inte vill missa.

2000-talets indieartis­ter

Årets Flow för mig personlige­n även tillbaka till slutet av 2000-talet. Det beror på att utbudet innehåller flera band och artister som jag främst lyssnade på då. Fleet Foxes, Grizzly Bear, Fever Ray och Charlotte Gainsbourg har alla släppt album under det senaste året, men innan dess haft långa pauser. Därför är det inte konstigt att de associeras med tiden runt årtiondesk­iftet.

Med det sagt ska det bli intressant att höra dessa artister och ta del av både deras äldre och nya musik. Ingen av de ovannämnda, eller exempelvis Bonobo och St. Vincent, spelas ofta på radio i dag. Således återstår det att se vilken publik de drar och hur väl publiken känner till musiken.

De unika akterna

Flow har som vanligt också en rad mindre kända och okända namn som uppträder, och som förhoppnin­gsvis lockar publik. Finska indiepoptr­ion Lake Jons, som öppnar på stora scenen på lördag, är ett exempel. Finlandssv­enska Lxandra är ett annat.

Om man vill uppleva olika stilar och genrer går det till exempel att se avantgarde-kompositör­en och pianisten Terry Riley på fredag, jazzartist­en Kamasi Washington på lördag och alternativ­a hiphopgrup­pen Brockhampt­on på söndag. Brittiska R&B-artisten Jorja Smith, som släppte ett hyllat debutalbum i år, får förhoppnin­gsvis också den pu- blik hon förtjänar när hon spelar på söndagseft­ermiddagen.

Norge är överraskan­de välreprese­nterat på årets festival med Sigrid, Fever Ray och elektropop­artisten Anna of the North som uppträder, trots att Susanne Sundfør ställt in sin spelning.

Årets Flow har således något för olika generation­er och musiksmake­r. Den här listan kunde bli oändligt mycket längre, men dessa är åtminstone några artister att kolla in under helgen.

 ?? FOTO: PETER KLAUNZER/AP/TT ?? Patti Smith ställer sig på Flowfestiv­alens
■ stora scen på fredag.
FOTO: PETER KLAUNZER/AP/TT Patti Smith ställer sig på Flowfestiv­alens ■ stora scen på fredag.
 ?? FOTO: MATT SAYLES/AP/TT ?? Rapartiste­n Kendrick Lamar är både en Pulitzer- och Grammyvinn­are. På söndag spelar han på Flow i Helsingfor­s.
■
FOTO: MATT SAYLES/AP/TT Rapartiste­n Kendrick Lamar är både en Pulitzer- och Grammyvinn­are. På söndag spelar han på Flow i Helsingfor­s. ■
 ?? FOTO: GREG ALLEN/AP/TT ?? Lykke Li släppte sitt fjärde album
■ i början av sommaren och är nu på turné.
FOTO: GREG ALLEN/AP/TT Lykke Li släppte sitt fjärde album ■ i början av sommaren och är nu på turné.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland