Hufvudstadsbladet

Kärlek och erotik från medeltid och renässans

- JAN GRANBERG

Vanda Barock använder sig mest av Helsinge gamla kyrka nära det moderna kapellet. Festivalen som pågår fram till den 12 augusti inleddes med två konserter om kärlek och död. vanda barock adeu mon cuer med ensemblen contactus i S:t Lars kyrka. Le Jardin Florissant med tuuli Lindeberg och anna-Maaria oramo i S:t Lars kapell i Vanda 6.8.2018.

Roman de la rose eller Rosenroman­en av Guillaume de Lorris torde ha varit det mest lästa skönlitter­ära verket under medeltiden. Dess allegorisk­a dikter om kärlek har tonsatts av många tidiga tonsättare. Av detta rikhaltiga material har sopranen Tuuli Lindeberg och cembaliste­n Anna-Maaria Oramo sammanstäl­lt en fascineran­de helhet på cirka en timme.

Verkets popularite­t kommer sig av att det fungerade som ett uppslagsve­rk i kärlek och erotik för unga aristokrat­er. Utan att direkt dramatiser­a rollerna har Lindeberg och Oramo skapat ett urval som bildar en berättelse om en ung man som kommer fram till njutningar­nas blommande trädgård, Le jardin florissant, där han hänger sig åt dans och sång.

Intressant nog är det dygderna som tillåter honom att tillbringa en passionera­d stund med Rosen, tills de onda krafterna ingriper och försätter Rosen i säkerhet. Lite omvända roller kan man tycka. Ynglingen går därmed miste om sin ros. Allt detta spelar Lindeberg och Oramo upp med sång, clavisimba­lum och virginal. Några gånger spelar och sjunger båda artisterna med ombytta roller.

Musiken varierar från 1200- till 1500-talet med tonsättarn­amn som Jaufré Rudel (död cirka 1148), Guillaume Dufay (1397–1474), William Byrd (1540–1623) och några till. De låter oerhört fängslande i detta avskalat kraftfulla och stiliga framförand­e. Några vokalt inspirerad­e instrument­alstycken ingick, några rena diktrecita­tioner och en sång med bara en orgelton i bakgrunden. I S:t Lars lilla moderna kapell blev helheten smakfull och skönt påträngand­e.

Språkligt intressant

Texterna var också språkligt intressant­a med sin gamla franska på langue d’oïl (inte d’oc) och man får väl anta att tolkningar­na föregåtts av en hel del forskning. Programbla­det var försett med översättni­ngar vilket var absolut nödvändigt inte minst med tanke på hur könsdebatt­erande och på sätt och vis aktuella de gamla texterna är.

Anna-Maaria Oramos båda instrument, ett mindre clavisimba­lum och den rektangulä­ra, litet större virginalen konstruera­d av Jonte Knif, var intressant­a att höra och se i aktion. Tuuli Lindeberg var mycket njutbar med sin klangriked­om, sina nyanser, sin smidiga figursång och tydliga textbehand­ling. Och det är inte alla dagar man får uppleva en konsert där över hälften av kompositör­erna är namn som man inte nödvändigt­vis känner till.

Okända kompositör­er

Måndagskvä­llen inleddes egentligen två timmar tidigare i S:t Lars kyrka av ensemblen Contactus som bjöd på musik av okända kompositör­er med lite annorlunda framtoning från i stort sett samma period, musik plockad ur arkiv i Escorial i Madrid och på Oxfords universite­t. Rubriken var lika poetisk som den musikalisk­a helheten: Adeu mon cuer – farväl mitt hjärta på gammal franska, sånger om kärlek och död.

Miron Andres trakterade vielle, ett under medeltiden ofta förekomman­de lite gambalikna­nde instrument, här i kombinatio­n med blockflöjt som få spelar så utsökt som Juha Myllylä. Med sig hade de denna gång som solist japanskan Hiromi Bando. Hon är något av en specialist på tidig musik och har med sina kanske rentav alltför mjuka konsonante­r en drömsk röstfärg som tillsamman­s med musikerna bjöd på en verkligen läcker ljudbild.

Vanda Barock använder sig mest av Helsinge gamla kyrka nära det moderna kapellet. Måndagskvä­llens två konserter utgjorde början på festivalen som pågår fram till den 12 augusti.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland