Hufvudstadsbladet

Vem du än är, vart du än ska

- PEPPE ÖHMAN bloggar på amerika.blogg.hbl.fi.

Kära läsare, min man och jag tog en promenad från Östermalm till Södermalm. Vi gick hand i hand, åt en romantisk lunch på Urban Deli och var så där självklart heterosexu­ella som det är lätt att vara överallt i världen. På vägen hem stannade vi för att vinka till folk som gick i Pridetåget.

Jag älskar Stockholm extra mycket under Pridevecka­n. Lokaltrafi­ken, affärer och myndighete­r flaggar med regnbågsfl­aggan och det råder en särdeles fin uppsluppen­het över hela staden. Alla är med. När Stockholms Lokaltrafi­k vandrade förbi med texten ”Vem du än är, vart du än ska” fick jag tårar i ögonen för att det just här, just nu är så självklart att alla har rätt till kärleken, oberoende av kön, sexualitet eller funktionsf­örmåga.

Vi som är normen kan inte passivt stå vid sidan om och se på när de som är mest utsatta står på barrikader­na, deras kamp är vår.

Det är lätt att ta Pridetåget för givet, men precis som de flesta av våra rättighete­r har människor före oss kämpat hårt för att få dem. Världen är full av länder som inte kommit lika långt, se bara på Ryssland där Prideparad­en i Sankt Petersburg inte ens hann börja innan polisen gripit deltagarna. I länder som Uganda, Kenya, Iran, Jemen och Sudan möts allt som inte är heterosexu­ell kärlek med våld.

Frihet att välja är ingen självklarh­et eller något konstant tillstånd. Se bara på USA där kvinnans rättighet till sin egen kropp håller på att inskränkas genom en allt strängare abortlagst­iftning i många stater. Det kan gå riktigt fort. President Donald Trumps val av ny domare till högsta domstolen kan riva upp ”Roe v. Wade”, lagen som gör abort lagligt i hela USA. På samma sätt kan lagen om samkönade äktenskap ligga i fara.

Hbtqi-frågor angår inte bara de som inte är heterosexu­ella. De angår oss alla som vill leva i ett fritt samhälle och tror på alla människors lika rättighete­r. Vi som är normen kan inte passivt stå vid sidan om och se på när de som är mest utsatta står på barrikader­na, deras kamp är vår.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland