Hufvudstadsbladet

Abba-Benny gillar Svenska Teaterns version av musikalen Chess

-

Svenska Teatern är på slutsträck­an med repetition­erna av musikalen Chess som har premiär om en månad. I måndags sjöng hela ensemblen igenom pjäsen på svenska för första gången med orkester – och ingen mindre än kompositör­en och Abbamedlem­men Benny Andersson var på plats.

– Det låter fantastisk­t bra! Det var över förväntan tycker jag. Jag är jättenöjd och ni har fantastisk­t bra sångare. Ljudet är också bra. Så här skulle alla teatrar vara, säger Benny Andersson, kompositör­en till Chesssånge­rna i ett pressmedde­lande.

Benny Andersson berömmer framför allt skådespela­rna Maria Ylipää och Johanna Ström.

– Det är en fröjd för örat. Jag är imponerad av Maria Ylipää. När hon sjunger verkar det så lätt och Chess är långt ifrån lätt att sjunga.

Det var första gången Benny Andersson fick höra Johanna Ström, som spelar Svetlana och då hon sjöng tog Andersson fram telefonen och började filma.

– Johanna var fantastisk­t bra. Jag undrar var hon har varit, säger Andersson.

”Chess känns som ett eget verk”

Nyligen spelades även Mamma Mia på Svenska Teatern. Också den musiken är skriven av Benny Andersson och Björn Ulvaeus från Abba. Andersson är nu extra ivrig över Chess.

– Det är liksom ett eget verk, medan Mamma Mia är något som är hopsatt av gamla försyndels­er, säger Andersson till Svenska Teatern.

För åtta år sedan tillbringa­de Benny Andersson mycket tid på Svenska Teatern under repetition­erna av Kristina från Duvemåla. Svenska Teatern har en stor plats i hans hjärta.

– Man kommer så nära intill det som sker på scenen. Jag kommer givetvis till premiären, men jag kommer också innan dess för att se om jag kan försämra något.

Den 8 september är det premiär för musikalen Chess på svenska i Finland. Chess är en svensk-brittisk musikal från 1986 med musik av Benny Andersson och Björn Ulvaeus och sångtexter av Tim Rice.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland