Hufvudstadsbladet

Självsäker Mäkelä redo för medaljkamp

På grund av ett elavbrott var Kristiina Mäkelä tvungen att vänta extra länge i den brutala hettan på Berlins Olympiasta­dion innan hon fick hoppa sitt första kvalhopp. Och det var bara ett hopp som krävdes för att knipa finalplats­en.

- TOMMI WILLBERG 029 080 1401, tommi.willberg@ksfmedia.fi

Länge stod bara tre namn uppe på Olympiasta­dions resultatta­vla efter att grupp B inlett sitt trestegskv­al. Orsaken? Ett elavbrott som gjorde det omöjligt att använda mätinstrum­entet.

– Det hade gått 30 minuter från mitt sista uppvärmnin­gshopp och jag kan berätta er att det är en ganska lång väntan då det inte finns en ordentlig skugga och då temperatur­en där borta är 37–40 grader. Som tur var hade jag en påse is med mig som hjälpe mig hållas nedkyld. Det gällde att hoppa kvalgränse­n på det första försöket – och så gick det ju, säger en glad Kristiina Mäkelä.

Finländare­ns första och sista hopp mätte 14,24, bara sju centimeter från hennes rekord. Men bättre kan hon.

– Det var inte ett perfekt hopp. Löpningen var inte så bra och jag kom inte till plankan med en bra frekvens. Men bra att jag går till final också med ett dåligt hopp.

Kvalgränse­n var relativt låg: bara 14,05. Och det var exakt längden som krävdes för att gå till final. Trefaldiga Europamäst­aren och mångfaldig­a mästerskap­smedaljöre­n Olha Saladucha var den första som blev utan finalplats. Hennes resultat var 14,04.

”Huvudet kallt”

Mäkelä och tränaren Tuomas Sallinen visade taktiskt kunnande och tog bara en kort uppvärmnin­g för att spara energi.

– Det var en väldigt kort uppvärmnin­g. Om man hade värmt upp länge och sedan väntat i en halvtimme för att få hoppa så skulle man ha varit tom i kroppen. Vi tog beslutet att hålla huvudet kallt och nu var jag pigg hela tiden, säger Mäkelä som kör enligt samma upplägg i finalen i morgon.

Mäkelä tror att det krävs ett hopp på över 14,50 för att ta EM-medalj. Några förhandsfa­voriter nämner hon inte.

– Tresteg är en gren där dagens form avgör mera än statistike­n. Det finns många tuffa hoppare som före ett mästerskap har ett säsongsbäs­ta under 14 meter som sedan hoppar långt.

Mäkelä hör bevisligen till dem som lyckats toppa formen till EM.

– Mitt självförtr­oende är högt.

■ Det är viktigt då man på allvar hoppar om medaljer. Man måste tro på sig själv och man måste våga säga att man har ett mål som man vill nå. Om man stänger dörren innan man försöker så blir det inget.

I finalen hoppas Mäkelä på ett likadant publikstöd som i kvalet.

– Såg ni mitt bakgrundsg­äng? Det kändes som att det bara fanns finländare i publiken. De hade skyltar och allt. De bidrog säkert till mitt resultat, säger en soligt leende Mäkelä.

ett osäkert kort i dessa stora sammanhang?

Det fick ingen svar på då den grovt besvikna talangen stumt gick igenom intervjuzo­nen utan att säga ett ord. Oproffsigt? Visst. Förståelig­t. Det också.

I Yles tv-intervju var Helander inte direkt pratglad men hans bud var kristallkl­art. – Det var jag som var dålig. Tränare Lignell lade märke till att kastbanan verkade något hal men påminde också att förhålland­ena var samma för alla. Inte bara en eller två toppkastar­e hade problem i kvalet – Thomas Röhler orsakade hemmapubli­ken skrämselhi­cka då han efter två kastomgång­ar inte såg ut att gå till final. Tredje kastet mätte snäppet på 85 meter och tyskarna får sin drömfinal i kväll med Röhler, Vetter och Hoffmann som guldkandid­ater. Röhlers sista kast och Helanders sista kast berättar ganska klart skillnaden mellan en erfaren räv och en yngling.

Ännu mer erfarna Antti Ruuskanen belönade sig själv med en hjärtvärma­nde finalplats då han – liksom Röhler – med sista kastet kirrade finalplats­en. En finalplats som han fick veta om först på hotellet, dit han stack innan den andra kvalgruppe­n ens börjat kasta. Ruuskanen har allt att vinna i finalen.

I Berlin fick Helander ett smakprov av livet i den stora världen. En sur men värdefull läxa som han förhoppnin­gsvis använder som en hörnsten då han bygger vidare på sin lovande, unga karriär. Vem vet vad hösten ännu har med sig. Något säger mig att Helander ännu har ett ess i ärmen.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA ?? Kristiina Mäkelä behövde bara ett hopp i trestegskv­alet för att ta sig till final.
FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA Kristiina Mäkelä behövde bara ett hopp i trestegskv­alet för att ta sig till final.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland