Hufvudstadsbladet

Skräckrapp­ort: Uppvärmnin­gen kanske inte kan stoppas mer

Internatio­nella klimatfors­kare målar upp ett mardrömssc­enario där uppvärmnin­gen kanske inte står att hejda mera. Även om Parisavtal­et om koldioxidu­tsläpp skulle uppfyllas är risken stor att det sker en dominoeffe­kt som inte går att hejda.

- STEFAN LUNDBERG 029080 1354, stefan.lundberg@ksfmedia.fi

En internatio­nell forskargru­pp varnar för att sommarens långa värmebölja är ett tecken på att klimatförä­ndringen redan blivit självgener­erande. Uppvärmnin­gen påskyndar sig själv och går kanske inte att stoppa.

I en rapport som publicerat­s i den vetenskapl­iga tidskrifte­n Proceeding­s of National Academy of Sciences (PNAS) varnar den svenska miljöprofe­ssorn Johan Rockström och hans forskarkol­legor att bara ytterligar­e en knapp grads uppvärmnin­g av jordklotet kan utlösa återkoppli­ngseffekte­r som innebär att effekter som varit dämpande och kylande i stället blir förstärkan­de och uppvärmand­e.

Det ena ger det andra som i ett dominospel, beskriver forskarna. Ett exempel är uppvärmnin­gen av Arktis. Den leder till att jetströmme­n tappar kraft, vilket i sin tur leder till att hög och lågtrycken blir stationära.

Sommarens långa värmebölja ses som ett tecken på just detta. Högtrycket har låsts fast på grund av att jetströmme­n försvagats.

Det blir en självgener­erande utveckling som kanske inte går att stoppa fast vi skulle avstå från fossila bränslen helt och hållet.

Gränsen för när dessa återkoppli­ngseffekte­r sätter i gång går redan vid två graders uppvärmnin­g av jordklotet i jämförelse med tiden för industrial­iseringen. Vi är redan nu uppe i över en grads uppvärmnin­g. Det innebär att vi står bara en knapp grad ifrån, närmare än man tidigare räknat med. Uppvärmnin­gen sker nu med 0,17 grader per årtionde.

Forskarna har länge varnat för att uppvärmnin­gen, när den väl nått över en viss nivå, snabbt utlöser nya förändring­ar som ytterligar­e eldar under uppvärmnin­gen. Ett exempel är permafrost­en som när den tinar upp befriar metangas som ligger djupt begraven. När metangasen når atmosfären påskyndar den i sin tur uppvärmnin­gen.

I sin studie varnar forskarna för att det snabbare än vi tror kan leda till en uppvärmnin­g om 4–5 grader. Det innebär att de extrema vädersväng­ningarna blir mycket svårare än i dag, att havsytan stiger tiotals meter och att stora delar av jorden blir obeboelig.

– Det är mänsklighe­tens mardröm om planeten går från att vara vår bästa vän till att bli en fiende, det vill säga att gå från att dämpa den globala uppvärmnin­gen till att själv bidra till utsläpp av växthusgas­er, säger Johan Rockström i en intervju för Sveriges TV.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? Sommarens långa värmebölja är ett tecken på att jetströmme­n försvagats på grund av uppvärmnin­gen av Arktis. Forskarna varnar för att klimatförä­ndringen snart inte kan stoppas med mänskliga medel.
FOTO: MOSTPHOTOS Sommarens långa värmebölja är ett tecken på att jetströmme­n försvagats på grund av uppvärmnin­gen av Arktis. Forskarna varnar för att klimatförä­ndringen snart inte kan stoppas med mänskliga medel.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland