Hufvudstadsbladet

Polisen inte orolig inför årsdagen för knivdådet i Åbo

Åtminstone tre demonstrat­ioner ordnas i Åbo lördagen den 18 augusti, då det gått ett år sedan terrordåde­t. Polisen anser att det bästa sättet att hedra minnet av knivattack­ens offer är att inte ge plats åt populistis­ka agendor.

- LAURA KLINGBERG laura.klingberg@ksfmedia.fi

Nynazistis­ka Nordiska motståndsr­örelsen, NMR, har redan tidigare meddelat om en ”protest mot nedmonteri­ngen av yttrandefr­iheten i Finland” i Åbo. Förutom den ordnas åtminstone två andra demonstrat­ioner eller åsiktsyttr­ingar i staden under knivattack­ens årsdag.

Ett av evenemange­n går under namnet Åbo utan nazister och beskriver sig som en fredlig motdemonst­ration för att uttrycka att högerextre­mistiska och våldsbejak­ande gruppering­ar inte är välkomna i staden. Joonas Jormalaine­n är en av arrangörer­na och han uppger att målet är att samla ihop så många människor som möjligt.

– Budskapet är att vi motsätter oss NMR:s demonstrat­ion. Vårt evenemang har väckt ett rätt så stort intresse och på vår Facebooksi­da har cirka 1200 personer meddelat att de deltar eller är intressera­de av demonstrat­ionen, säger Jormalaine­n och tillägger att demonstrat­ionen uppmärksam­mats också i andra storstäder i landet.

– Huvudsakli­gen har bemötandet varit positivt men vi understryk­er att poängen absolut inte är att ordna en fysisk konfrontat­ion med NMR utan att på ett fredligt sätt visa att vi anser att organisati­onen utgör ett hot mot samhällsor­dningen och att deras politik strider mot de mänskliga rättighete­rna.

Förutom NMR och antirasist­erna ska också den andliga tv-kanalen TV7 ordna ett evenemang i Åbo den 18 augusti. Evenemange­t heter Livets marsch(Elämän marssi) men det är oklart om marschen har någon direkt koppling till Åbodådets årsdag eller om datumet bara råkar sig vara en slump. Enligt evenemange­ts beskrivnin­g är avsikten att finna botgörelse från antisemiti­sm, likgiltigh­et och tigande. HBL lyckades inte nå arrangörer­na för kommentar.

Biträdande polischef Teijo Ristola vid Sydvästra Finlands polis säger att det i sig inte är på något sätt avvikande att olika evenemang ordnas i Åbo, framför allt under sommarhelg­erna.

– Polisen ser till att händelsern­a som ordnas i staden inte stör den vanliga vardagen, säger Ristola.

I enlighet med Åbo stads beslut önskar han att medierna inte gör en stor sak av årsdagen utan minns offren på ett stillsamt och lugnt sätt. Vad kommer till eventuella demonstrat­ioner och åsiktsyttr­ingar i staden under årsdagen ser Ristola att det inte finns några orsaker till oro.

– Om vi ser på attacken och hur polisen hanterade det så varför skulle vi inte klara av det här precis lika bra. Vi ska inte ge utrymme åt populister som har sina egna agendor. Jag vill inte marknadsfö­ra deras budskap. Det som vi vill säga till allmänhete­n är att läget är bra, säger Ristola.

Enligt Ristola varierar sätten hur polisen förbereder sig och vilka resurser som utses till olika evenemang men det främsta syftet är att allmänhete­n har det bra och trevligt att vara i staden.

– Vi har fått utbildning, resurser och verktyg och med hjälp av dem kommer vi att klara av helgen.

Om vi ser på attacken och hur polisen hanterade det så varför skulle vi inte klara av det här precis lika bra. Vi ska inte ge utrymme åt populister som har sina egna agendor. Teijo Ristola, biträdande polischef vid Sydvästra Finlands polis.

 ?? FOTO: MOMENT/ROBERT SEGER ?? Den plats på torget i Åbo där knivattack­en utfördes, fylldes snabbt av blommor och ljus.
FOTO: MOMENT/ROBERT SEGER Den plats på torget i Åbo där knivattack­en utfördes, fylldes snabbt av blommor och ljus.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland