Hufvudstadsbladet

Soldiers of Odin patrullera­r på Åland

- SPT/MATHILDA KULL

Den kritiserad­e organisati­onen och medborgarg­ardet Soldiers of Odin meddelar på sin Facebooksi­da att de framöver ska genomföra nattliga vandringar på Åland.

Från och med den här veckan syns en ny frivillig organisati­on vandra på Ålands vägar. Det är medborgarg­ardet Soldiers of Odin som börjat med vandringar för att de anser att de nattvandra­rorganisat­ioner som finns på Åland har misslyckat­s.

Soldiers of Odin har kritiserat­s för att ha nynazistis­ka influenser och medlemmar har dömts för bland annat misshandel. 2016 dömdes grundaren Mika Ranta till fängelse för misshandel.

Soldiers of Odin Ålands talesperso­n, som går under aliasen Tyr Torsson, säger att den åländska organisati­onen är fristående från Sverige och Finland. Talesperso­ner förnekar att de skulle vara rasister eller nazister.

Ålands polismästa­re Maria Hoikkala tar ingen ställning mot just det här medborgarg­ardet.

– Jag tycker som så att ju mer det finns ögon och öron i samhället som meddelar polisen är det positivt, säger Hoikkala men poängterar:

– Myndighets­arbete ska överlåtas åt myndighete­r. Vi förbjuder ju ingen att gå på stan, men vi följer med situatione­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland