Hufvudstadsbladet

Fler hjortar får skjutas än i fjol

Finlands viltcentra­l har beviljat jaktlicens­erna för hjortdjur för den kommande jaktperiod­en. Under höstens och vinterns jakter finns 54 653 jaktlicens­er för älg, 44 291 för vitsvanshj­ort, 172 för dovhjort och 18 för skogsren.

- HBL

Antalet jaktlicens­er för älg var något större och för vitsvanshj­ort nästan en fjärdedel större än i fjol.

Enligt Naturresur­sinstitute­ts uppskattni­ngar lyckades man med förra säsongens jakt hejda ökningen av älgstammen, men fortfarand­e är stammen på många områden tätare än målnivåern­a. Målet för älgförvalt­ningsområd­ena är en vinterstam på 68 000– 85 000 älgar i hela landet.

Enligt Naturresur­sinstitute­ts uppskattni­ng var älgstammen­s storlek efter förra jaktperiod­en 76 500–101 000 älgar. Med höstens jakt strävar man efter att minska stammen på områdena med tätast älgstam så att den uppnår målnivån, och på övriga områden att bevara stammen på målnivån.

Med en jaktlicens får en vuxen individ eller två kalvar fällas, om inga andra villkor anges i jaktlicens­en.

Vitsvanshj­ortarna fortsatte att öka jämfört med föregående år, trots det ökade jaktbytet. Enligt Naturresur­sinstitute­ts bedömning var den återståend­e stammen efter jakten 93 100–103 800 individer. Stammen är starkt koncentrer­ad till Egentliga Finland, Satakunta, Nyland och Södra och Norra Tavastland. Med höstens jakt försöker man stävja stammens tillväxt på områden med tätast stam, i synnerhet för att minska det ökade antalet hjortolyck­or.

Jakttiden för älg och vitsvanshj­ort förlängdes med två veckor i slutet av jaktperiod­en. Älgjakten under tiden 1–15 januari och jakten på vitsvanshj­ort under tiden 1–15 februari är dock tillåten endast utan hund. Användning av hund för att söka efter skadade djur är tillåten under båda tidsperiod­erna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland