Hufvudstadsbladet

Tlaib kan bli första muslimska kvinnan i USA:s kongress

Med högljudd Trumpkriti­k och en stark bas i hemstaden Detroit har demokraten Rashida Tlaib tagit hem primärvale­t i den amerikansk­a delstaten Michigan. Nu kan hon bli historisk – som den första muslimska kvinnan i USA:s kongress.

-

Iklädd blå t-shirt med sitt namn tryckt över bröstet knackar Rashida Tlaib dörr i en förort till Detroit. Hennes mål är tydligt: En plats i kongressen i höstens mellanårsv­al. Som dotter till palestinsk­a invandrare och troende muslim är hon ovanlig i USA-politiken.

Men gruppen växer. Vissa menar att det är en motreaktio­n mot den sittande administra­tionens främlingsf­ientliga retorik. Åtminstone 90 muslimska kandidater ställer upp över hela landet i årets mellanårsv­al, enligt tv-kanalen alJazira.

Muslimskt distrikt

Det är ingen slump att det är just Michigan som har närt den som kan bli kongressen­s första muslimska kvinna, enligt Dag Blanck, professor i Nordamerik­astudier vid Uppsala universite­t i Sverige.

– Där finns en stark muslimsk befolkning. Det gör att möjlighete­rna blir större. Ett tydligt mönster i amerikansk politik är att man röstar efter etnisk och religiös tillhörigh­et, säger han till TT.

Den muslimska gruppen är inte så stor i USA ännu, men landet genomgår en stor demografis­k förändring. I Michigan har unga muslimer på allvar börjat organisera sig politiskt och använder hashtaggen #themuslims­arecoming, uppmuntrad­e av en föräldrage­neration som inte har vågat höja rösten.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland