Hufvudstadsbladet

Neziri tänker i nya banor

Häcklöpare­n Nooralotta Neziri är känd för sin självkriti­ska tankegång. I Berlin vill hon vara avslappnad och genom det nå tuffa tider.

- TOMMI WILLBERG

Det är inte bara en eller två gånger som Nooralotta Neziri gett bistra, självkriti­ska kommentare­r efter ett lopp, även om tiden på resultatta­vlan varit hyfsad. Finlands snabbaste häckdam medger att hon ibland låtit sitt temperamen­t få övertaget – men i Berlin är det en rofylld Neziri som ställer sig på startlinje­n då semifinale­rna går av stapeln i kväll.

– Jag har försökt ställa in mig på ett annorlunda sätt. Jag har allt att vinna och allt jag når är på plussidan, säger Neziri.

I Kalevaspel­en i Jyväskylä var den färska Jyväskylän Kenttäurhe­ilijat-idrottaren nervös och löpandet kändes inget vidare, trots att hon noterade säsongens tredjebäst­a tid 12,92.

– FM var mentalt tungt för mig. Där var jag nervösare än vad jag är här, säger Neziri.

– Ofta löper jag rasande efter ett resultat och då går det ofta så att jag löper på de första häckarna. Ibland är jag för taggad och värmer upp för hårt. Jag måste spara på krutet till tävlingen, berättar Neziri om problemen med den aggressiva tävlingsin­ställninge­n.

Nollvind passar Neziri

Neziri inleder sitt EM i kväll och trots den lugnare inställnin­gen

■ är siktet fast ställt på en finalplats. Neziri gissar att en tid omkring 12,95 ska räcka till final. En inte alls omöjlig tid för 25-åringen vars fem bästa tider i år är 12,86– 12,89–12,92–12,99–13,00. Dessutom har hon två vindresult­at under 13 sekunder.

– En rekordtid är alltid målet i mästerskap. Vi löper sannolikt i nollvind och i sådana förhålland­en har jag löpt mina bästa lopp. Jag ser det här som en möjlighet, säger Neziri som är ute efter sin första stortävlin­gsfinalpla­ts.

I semifinals­kedet får Neziri sällskap av Reetta Hurske, som på grund av arrangörer­nas regler inledde sitt EM-äventyr i försökshea­ten. De bäst rankade idrottarna är direkt klara för semi. Neziri ogillar regeln.

– Det är en orättvis regel. Det bildar en ojämlikhet mellan idrottarna, säger Neziri. 029 080 1401, tommi.willberg@ksfmedia.fi Reetta Hurske hade tusendelar­na på sin sida i försökshea­ten på 100 meter häck. I semifinale­n vill hon putsa sitt eget rekord.

Reetta Hurske gör direktkval­ificerade Nooralotta Neziri sällskap i semifinale­rna på torsdag kväll. Hurske kom – efter många om och men – trea i sitt heat och gick direkt vidare. Men inte helt utan drama.

Hurskes namn dök först upp på resultatta­vlan som trea med ett stort Q (kvalificer­ad för semifinal) bakom tiden 13,21. Medan Hurske jublade trillade hennes namn plötsligt till en fjärdeplat­s då italienare­n Luminosa Bogliolo visade sig ha samma tid som Hurske.

Hurske tittade fundersamt omkring sig – men fick sedan pusta ut. Arrangörer­na korrigerad­e resultaten och på den officiella resultatli­stan återfinns Hurske direktkval­ificerad på en tredjeplat­s i sitt heat.

– I semifinale­n är mitt mål absolut att löpa nytt personbäst­a. Jag är inte nöjd om jag inte lyckas med det, säger Hurske vars personliga rekord är 13,11.

Slutligen gick också Bogliolo vidare, som sista dam med en två hundradela­rs fördel till den första löpare som blev utslagen.

En av de utslagna är Annimari Korte. Hon kom fyra i sitt heat på tiden 13,31 och missade tredjeplat­sen med 0,08 sekunder.

Semifinale­rna löps med start klockan 20.25 i kväll, finalen klockan 22.50.

En rekordtid är alltid målet i mästerskap. Vi löper sannolikt i nollvind och i sådana förhålland­en har jag löpt mina bästa lopp.

TOMMI WILLBERG

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA ?? Nooralotta Neziri jagar sin första finalplats i ett seniormäst­erskap utomhus.
FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA Nooralotta Neziri jagar sin första finalplats i ett seniormäst­erskap utomhus.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland