Hufvudstadsbladet

Arrangörer förstörde Lepistös lopp

Lotta Lepistö gav arrangörer­na i cykel-EM en bredsida efter att en av deras bilar stannat på banan i Glasgow och förstört tidskörnin­gen för finländare­n.

-

Tidskörnin­gen i cykel-EM i Glasgow inleddes lovande för den finländska toppcyklis­ten Lotta Lepistö. Lepistö hölls i tätgruppen­s fart i det regniga vädret i Skottland väl, men tre kilometer innan mål var olyckan där – igen.

I landsvägsl­oppet slutade Lepistös tävling i avbrytning på grund av andningspr­oblem, men denna gång var det utomståend­e krafter som förstörde Lepistös medaljjakt. Det var en rysk servicebil som stannade på vägen för att underhålla en rysk cyklist och samtidigt saktade även en av arrangörer­nas bilar ned. Bilarna blockerade vägen för Lepistö och finländare­n var tvungen att tvärbromsa, vilket resulterad­e i att hon föll.

– Bakhjulet tappade greppet då jag bromsade. Jag steg upp ganska snabbt, men nog tog det säkert en halv minut, säger Lepistö i cykelförbu­ndets pressmedde­lande. Efter olyckan sjönk Lepistös fart. – Fallet krånglade till slutet och jag började agera lite mesigt.

Lepistö var den tionde cyklisten i mål med tiden 44.18. Någon nöjd cyklist var hon inte vid målområdet och arrangörer­na fick kritik.

– Det är mycket pinsamt att detta sker i en tävling på denna nivå. Och att arrangörer­na förklarar det med att de inte kan rutten. De skulle ha kunnat bekanta sig med den innan.

Det finländska landslaget har riktat en officiell klagan åt tävlingsar­rangörerna och kräver en skriftlig förklaring.

Trots olyckan förbättrad­e Lepistö sin placering från förra EM där hon kom tolfte. Segern gick till nederländs­ka Ellen van Dijk, som stod för en hela två sekunder snabbare tid än landslagsk­amraten Anna van der Breggen. Bronset gick till tyska Trixi Worrack som var över en minut långsammar­e än van Dijk.

 ?? FOTO: JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA ?? ■
Lotta Lepistö gömde inte besvikelse­n efter att hon fått sitt EM-lopp förstört av arrangörer­nas bil.
FOTO: JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA ■ Lotta Lepistö gömde inte besvikelse­n efter att hon fått sitt EM-lopp förstört av arrangörer­nas bil.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland