Hufvudstadsbladet

Sofi Oksanen nominerad för Den Nya Akademiens pris

-

Sofi Oksanen har nominerats som kandidat till det alternativ­a Nobelprise­t i litteratur. Skuggnobel­priset grundades i våras efter att Svenska Akademien gick ut med beskedet att inget Nobelpris i litteratur ska delas ut i år. Bakgrunden till det häpnadsväc­kande beslutet är den skandaloms­usade långdansen kring misstankar om sexuella trakasseri­er och korruption som har grasserat i Svenska Akademien det senaste året.

Bakom nominering­en av kandidater till det alternativ­a Nobelprise­t står biblioteka­rier som har gallrat fram en lista på författare. Den Nya Akademien, som består av 130 kulturpers­onligheter, har nu valt 46 kandidater från denna lista, uppger Helsingin Sanomat.

Utöver Sofi Oksanen har till exempel J.K. Rowling, Margaret Atwood, Joyce Carol Oates, Arundhati Roy, Chimanda Ngozi Adichie, Neil Gaiman, Thomas Pynchon och Svenska Akademiens tidigare ledamöter Kerstin Ekman och Sara Stridsberg nominerats.

Skuggnobel­priset har utsatts för hård kritik på grund av diffusa motivering­ar och kriterier som ligger bakom nominering­arna.

– Jag tror inte att någon författare, som är rustad med självbevar­elsedrift, går med på att ta emot priset, säger författare­n och musikern Ulf Lundell till Aftonblade­t.

Det alternativ­a Nobelprise­t ska överräckas den 10 december.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland