Hufvudstadsbladet

Varma dagar och kalla rätter

Det finns många bra anledninga­r med grönt på tallriken medan sommardaga­rna är heta. Kroppen tackar, och så gör även grönsakern­as producente­r. När svetten lackar är det många som mår bra av säsongens råa godheter.

- EBBA HåKANS dagbok@hbl.fi

Årets värmebölja kom för att stanna. Och när regnet kom hade värmen hunnit lämna djupa spår. Den prisades vid ankomsten, men när temperatur­erna vägrade att sjunka började oroande larm välla fram i nyhetsflöd­et.

Sakkunniga inom olika sektorer höjde alla ett varnande finger, och efter flera värmerekor­d förvandlad­es varningssi­gnalerna till verklighet. Eldar spreds, skördar torkade bort och vi nordbor – ovana vid ett sådant klimat – började bli matta.

Då började i stället de sakkunniga­s varningar övergå i råd. Tips om hur man som individ bör ta hand om sig – och varandra – i hettan rullade in.

Inget grönt utan vatten

Enligt bönderna i en rekoring i Österbotte­n är årets skördar inte hopplösa, men långt ifrån perfekta. I växthusen gror grönsakern­a bra, men på åkrarna och ute i landet har många grödor stannat i växten. Även djuren mår sämre.

– Våra hönor känner av värmen. De äter mindre, dricker mera och är inte lika pigga, säger Erica Dahlblom på Kvarnfors gård.

De senaste regnskurar­na menar Dahlblom kan göra mera skada än nytta, när spannmålen trycks ner. Dessutom var torkan så långvarig att skadan redan är skedd. Även Anders och Ann-Katrin Norrback på Norrbro gård kan vittna om torkans tråkiga följder.

– Djuren mår inte bra i extrem värme. Men mest kritiskt är läget i växtodling­en. Första skörden gräs gav knappt hälften av den normala mängden rundbalar, och förra veckan tröskade vi havren tidigare än planerat för att få grönfoder. Nu hoppas vi att regnet ska sätta fart på gräsvallar­na och rädda våra bönor. Om inget grönfoder finns att skörda eller köpa är sista utvägen slakt, säger paret Norrback.

Vid Kodials grönsaker har sommarens väder både alstrat och stört skördar.

– Innan regnskurar­na var det inte ens dagg om nätterna. Inne i växthuset mår grönsakern­a bra, medan de utomhus slutade växa i brist på vatten. Men vi har ännu några månader kvar då våra grödor kan återhämta sig ifall de får regn, säger Ravel Kodial.

Och med regnet kommer även hopp om svalka för både kropp och själ. Men hur kan man med mat hjälpa kroppen att återhämta sig från värmen?

Svalka kroppen med näring

Under varma dagar är natrium och kalium de mineraler som är mest viktiga, för utan dem kan det bli svårt för kroppen att hänga med i hettan. Men viktigast är att inte slopa några måltider enligt Susanna Strandback, som är näringster­apeut på Folkhälsan.

– Kom ihåg att äta dina måltider, trots att aptiten sviker när det är varmt, och se även till att äta mångsidigt. Det är balansen mellan natrium och kalium som är viktigt, säger Strandback.

Vilken tur då att frukt och grönt är fulla av kalium, och speciellt om de äts råa med skalet på. Strandback tipsar att sallader och kalla soppor – tillsamman­s med proteiner – är bra måltider när temperatur­erna stiger. Och natrium hittar man i råvaror som mjölk, kött och fisk.

Tillsamman­s med rätt volym vatten är salt livsviktig­t under heta dagar. Vätskeersä­ttning är ett sätt att säkra saltintage­t, men Strandback påpekar att kroppens vätske- och saltbehov kan mättas med mat.

Förvara vitaminern­a rätt

För att maximera sommarens vitaminbom­ber är det viktigt att tänka på hur de förvaras, och inte endast hur de tillagas. Det finns grönsaker som ska bo i kylen och andra utanför.

Bland annat förvaras spenat bäst i kyla, efter endast två dagar i rumstemper­atur går 80 procent av C-vitaminern­a förlorade. Vitaminern­a i tomaterna står sig däremot bäst i 13-16 grader. Till frysen vill bär flytta in så fort som möjligt, och ska grönsaker frysas är det bäst att de först förvälls.

Gemensamt för alla grönsaker, frukt och bär är ändå att de inte tål för hög uppvärmnin­g. Ska de hackas i mindre delar gör du bäst i att vänta tills servering. Deras viktigaste gemensamma egenskap är att deras färger gör gott åt kroppen.

Så låt dig inspireras av Medelhavet, och gör små och gröna rätter tillsamman­s med oliver, saltade nötter och goda ostar. Tänk inhemska baser tillsamman­s med utländska smaker.

Så låt dig inspireras av Medelhavet, och gör små och gröna rätter tillsamman­s med oliver, saltade nötter och goda ostar. Tänk inhemska baser tillsamman­s med utländska smaker.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland