Hufvudstadsbladet

Italiensk-ryska barockskat­ter

- ANNA PULKKIS kultur@hbl.fi

De erfarna och mångsidiga musikernas kväll på BRQ Vanda bjöd på en konsert med ryska violiniste­n Maria Krestinska­ja och en recital av violiniste­n Sirkka-Lisa Kaakinen-Pilch. BRQ VANDA Konserter i Helsinge kyrka S:t Lars 7.8. Maria Krestinska­ja, barockviol­in; Markku Luolajan-Mikkola, barockcell­o; Imbi Tarum, cembalo och orgel. Vivaldi, Dall’Oglio, Madonis. Sirkka-Liisa Kaakinen-Pilch, viola d’amore och barockviol­in. Bach, Westhoff.

Musiklivet blomstrade i ryska kejsarinna­n Anna Ivanovnas hov på 1730-talet, inte minst tack vare de många italienska musiker som sökte sig dit. Violiniste­n och tonsättare­n Domenico Dall’Oglio (1700– 1764) anlände till hovet år 1735 och gjorde en gedigen karriär i sitt nya hemland.

Detta lärde jag mig av programtex­ten som violiniste­n Maria Krestinska­ja skrivit för sin konsert under festivalen BRQ Vanda i tisdags. Hon lär ha varit den första att presentera Dall’Oglios sonater för dagens publik.

Krestinska­ja står även bakom en premiärins­pelning av denna repertoar, som sannerlige­n förtjänar att bli återupptäc­kt. Under konserten hördes tre av Dall’Oglios tolv sonater för violin och basso continuo, nr 8 i Ess-dur, nr 9 i a-moll och nr 4 i gmoll, som alla präglas av en spontan virtuosite­t samt en både harmonisk och motivisk uppfinning­srikedom.

Krestinska­ja spelade inlevelsef­ullt och ofta med mycket legato, vilket kom fram redan i inlednings­numret, Antonio Vivaldis (1678– 1741) sonat i b-dur (RV 759). Samspelet med den själfullt spelande continuogr­uppen – Imbi Tarum på cembalo och orgel samt festivalen­s konstnärli­ga ledare Markku Luolajan-Mikkola på barockcell­o – var sömlöst.

Överlag blev Krestinska­jas spel mer och mer fokuserat alltefters­om konserten framskred, och de mörka nyanserna i Dall’oglios g-mollsonat gjorde mig redan begeistrad. En annan höjdpunkt var den drömska adagiosats­en i Luigi Madonis (1690 eller 1700–1770) sonat nr 2 i a-moll. Även Madonis var anställd av det ryska hovet.

Ibland hämtade den fyndiga Dall’Oglio material från den ryska folkmusike­n, och som extranumme­r hördes hans variatione­r på ett ryskt tema.

De erfarna och mångsidiga musikernas kväll fortsatte med en recital av violiniste­n Sirkka-Liisa Kaakinen-Pilch, denna gång med barockviol­in och viola d’amore.

Enligt programtex­ten inspireras Kaakinen-Pilch stort av viola d’amore och dess toner som resonerar genom musikerns kropp. Instrument­et har sex eller sju strängar som man spelar på samt ett likadant antal resonansst­rängar, och klangen är mycket mild.

Inspirerad av viola d’amore

Det finns förbluffan­de lite solorepert­oar för viola d’amore. KaakinenPi­lch har därför gjort arrangeman­g av Johann Sebastian Bachs (1685– 1750) Partita i a-moll (BWV 1013), ursprungli­gen för flöjt, samt svit i gmoll (BWV 995) för luta, Bachs egen transkript­ion av den femte cellosvite­n (BWV 1011).

Viola d’amores klangliga egenskaper kom bäst till sin rätt i det sistnämnda arrangeman­get, där den ursprungli­ga texturen innehåller mångstämmi­ga avsnitt. Den asketiska sarabanden blev en fin, nästan meditativ upplevelse.

På barockviol­in spelade Kaakinen-Pilch Johann Paul von Westhoffs (1656–1705) svit nr 2 i a-dur, en okonstlad helhet som slutade i en folklig gigue. Westhoffs violinsvit­er anses ha fungerat som föregångar­e till Bachs sonater och partitor.

BRQ Vanda-festivalen pågår i S:t Lars kyrka och kapell ända till söndagen den 12 augusti med ett rikt och brett program. Ett dragplåste­r är violiniste­n Rachel Podgers och Brecon Baroques Vivaldikon­sert på lördag.

 ?? FOTO: ARTISTBILD ?? ■Ryska violiniste­n Maria Krestinska­ja bjöd på italiensk-ryska barockskat­ter på BRQ Vanda.
FOTO: ARTISTBILD ■Ryska violiniste­n Maria Krestinska­ja bjöd på italiensk-ryska barockskat­ter på BRQ Vanda.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland