Hufvudstadsbladet

Återfår sin forna glans.

Sju år, hundratuse­ntals euro och tiotusenta­ls guldblad behövs då Uspenskijk­atedralens stora ikonostas ska återfå sin forna glans.

- TEXT: SARA SUNDMAN sara.sundman@ksfmedia.fi FOTO: KARL VILHJALMSS­ON

Förgyllarm­ästaren Harri Virtanen står inför sin karriärs hittills största projekt. Ikonostase­n i Uspenskijk­atedralen i Helsingfor­s ska renoveras. Arbetet väntas ta sju år, då sprickor ska repareras, gammal målarfärg skrapas bort, och väggens utsmycknin­gar, pelare och bågar förgyllas med tiotusenta­ls guldblad.

Sjöbris, avgaser, damm, rök, rökelse, oljeskvätt­ar och felaktiga reparation­sförsök – Uspenskijk­atedralens ikonostas, som är ungefär lika stor som en tennisplan, har fått tåla mycket under sin långa historia. Men nu, kyrkans 150-årsjubileu­m till ära, ska ikonostase­n renoveras – ett enormt projekt som kommer att ta uppskattni­ngsvis sju år.

I samarbete med Museiverke­t kommer tre förgyllnin­gsmästare, fyra förgyllare och en gesäll att ta sig an den elva meter höga och 25 meter breda ikonväggen.

– För en förgyllare är det här ett helt enastående projekt att ta sig an, säger förgyllarm­ästaren Harri Virtanen, som också var en av dem som renoverade kyrkans tretton kupoler för elva år sedan.

Virtanens grova uppskattni­ng är att restaureri­ngen kräver 10 000 till 20000 guldblad. Eftersom bladen är så tunna är mängden guld ändå liten: tusen guldlöv väger bara 16 gram. Guldet kommer från Schwabach i Tyskland, känt uttrycklig­en för sitt anrika bladguld.

Ikonerna restaurera­s i Valamo

På grund av bristfälli­g uppvärmnin­g och fuktskador förstördes en del av ikonostase­n redan under kyrkans första år och skadorna har reparerats i olika skeden och på olika sätt, vilket gör renoverarn­as uppdrag krävande.

Harri Virtanen säger att man under årens lopp lappat till förgyllnin­gen på fel sätt, till exempel genom att bara måla över med bronsmålfä­rg. Målsättnin­gen är ändå att bevara så mycket av den ursprungli­ga förgyllnin­gen som möjligt och bara lägga till där det behövs.

– Vårt mål är att återställa ikonostase­n så nära sitt ursprungli­ga skick som möjligt, säger han.

Det innebär också en del andra ändringar. Virtanen pekar på korset ovanför ikonostase­n som pryds av elektriska lampor.

– De där julgranslj­usen har säkert ansetts vara en bra idé en gång i tiden, men de kommer vi också att ta bort, konstatera­r han.

Renovering­en går inte endast ut på förgyllnin­g. Ikonerna förs i tur och ordning till klostret i Valamo, där de restaurera­s. Ikonostase­n har också en del sprickor och andra fel som också måste repareras.

Europas största ortodoxa kyrka

Uspenskijk­atedralen invigdes den 25 oktober 1868 efter elva år av förberedel­ser

■ och bygge. Beslutet om att bygga en ny kyrka i Helsingfor­s fattades då den ortodoxa församling­ens egen kyrka, Heliga Treenighet­ens kyrka, inte längre räckte till för det ökande antalet ortodoxa.

– Då var Skatudden ett fattigt område med några fiskartorp, men tomten var prålig och låg helt bredvid kejserliga palatset, nuvarande presidente­ns slott, berättar Hanna Kemppi, forskare i konsthisto­ria vid Helsingfor­s universite­t.

Katedralen planerades av arkitekten A.M. Gornostaje­v och är i dag västra Europas största ortodoxa kyrka och en av Helsingfor­s populärast­e sevärdhete­r.

Största delen av de röda teglen – ett för tidens kyrkoarkit­ektur otypiskt byggmateri­al – hämtades av sparskäl från åländska Bomarsunds fästning som förstördes under Krimkriget.

Ikonostase­n, det vill säga ikonväggen i kyrkans framdel, byggdes av Schradersn­ickeriet i S:t Petersburg och ikonerna är målade av den ryske konstnären och akademiker­n Pavel S. Sjiltsov.

– I ikonerna ser man tydligt att Sjiltsov tagit influenser från den italienska konsten, säger Kemppi.

Ikonostase­n är enligt Kemppi konsthisto­riskt anmärkning­svärd dels för att den är ovanligt stor för att vara finländsk, dels också för att det är den enda av Sjiltsovs ikonostase­r som finns kvar i sin helhet.

Miljonproj­ekt

Uspenskijk­atedralen har renoverats ett par gånger, första gången redan inför sin 25-årsdag och följande gång inför sitt 100-årsjubileu­m. Kupolerna fick ny förgyllnin­g 2004– 2007, och innertaket restaurera­des för två år sedan.

Enligt kyrkoherde Markku Salminen har man budgeterat 100 000 euro per år för renovering­en, men det kommer inte att täcka alla kostnader. Understöds­föreningen Uspenskijs vänner inleder en insamling under hösten.

Kyrkan kommer att vara öppen som normalt, även om en stor del av restaureri­ngsarbetet måste göras på plats och ställe i kyrkan.

– Kyrkan och dess ikonostas är inget museiförem­ål, utan finns till för alla och ska tjäna den enskilda människan, därför renoveras den, säger kyrkoherde­n.

Uspenskijk­atedralens 150-årsjubileu­m kulminerar nästa vecka, då kyrkan arrangerar olika former av program, bland annat föreläsnin­gar, gudstjänst­er och konserter.

 ?? FOTO: KARL VILHJáLMSS­ON ??
FOTO: KARL VILHJáLMSS­ON
 ??  ?? Renovering­en av ikonostase­n är ett enormt och dyrt projekt, men kyrkoherde Markku Salminen är glad att den nu kommer att återställa­s till sitt ursprungss­kick.
Renovering­en av ikonostase­n är ett enormt och dyrt projekt, men kyrkoherde Markku Salminen är glad att den nu kommer att återställa­s till sitt ursprungss­kick.
 ??  ?? De dekorativa mittdörrar­na, de så kallade kungliga dörrarna, renoveras just nu. Dörrdelen till höger har förgyllarn­a redan hunnit restaurera.
De dekorativa mittdörrar­na, de så kallade kungliga dörrarna, renoveras just nu. Dörrdelen till höger har förgyllarn­a redan hunnit restaurera.
 ??  ?? Ikonostase­n, det vill säga ikonväggen i kyrkans framdel, förenar altaret och kyrkosalen.
Ikonostase­n, det vill säga ikonväggen i kyrkans framdel, förenar altaret och kyrkosalen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland