Hufvudstadsbladet

Hajpad mugg sålde snabbt slut

I går vid midnatt släppte Arabia den unika muminmugge­n till Tove Janssons ära, den 9 augusti är nämligen konstnären­s födelsedag. Även om muggen är slutsåld i alla affärer finns det gott om försäljare på olika nätauktion­er.

- LAURA KLINGBERG laura.klingberg@ksfmedia.fi

Arabias muminmugg till Tove Janssons ära sålde slut på några timmar under torsdagen, men dök genast upp på olika

nätauktion­er.

Den unika muggen designad av Tove Slotte fick muminvänne­r och samlare att köa utanför affärerna och i Finland sålde muggen slut före lunchtid på torsdagen. Trots det stora intresset är designexpe­rt Dan von Koskull vid Stockholms Auktionsve­rk rätt skeptisk till att just den här muggen blir den följande eftertrakt­ade rariteten bland samlare.

– Det är jättesvårt att bedöma återförsäl­jningsvärd­et då Arabia inte har gett ut några uppgifter om hur många muggar som tillverkat­s. Det är den främsta faktorn som avgör om en vara blir ett eftertrakt­at samlarobje­kt, säger von Koskull och hänvisar till Fazermugge­n som jämförelse.

Fazermugge­n var en unik beställnin­g av Fazer Café och den tillverkad­es i endast 400 exemplar. Muggen pryds av Tove Janssons teckning till en julreklam från 1951 som hittades i ett arkiv. Fazermugge­n uppfattas vara den överlägset mest värdefulla muminmugge­n och priset kan stiga upp till närmare 9 000 euro.

Om den mugg som nu släppts tillverkat­s i 10 000 exemplar är skillnaden enorm.

– Då blir det inte så stora summor men visst verkar muggen vara populär, säger von Koskull.

Hajp också i Stockholm

Den enorma hajpen kring muggen nådde också Stockholm. HBL talade med Hanna Qvarnström som köade för sin mugg vid Odenplan.

– Kön gick runt som en serpentin och där fanns personal som gick omkring och peppade folk, säger Qvarnström, som själv är en entusiasti­sk samlare av muminmugga­r.

Medan hon stod i kö fick hon höra att muggen redan säljs på den svenska marknadspl­atsen Tradera för 2 000 kronor, motsvarand­e cirka 193 euro.

– Det är ju bara elakt. Men de var så snabba och rutinerade vid Odenplan så jag behövde bara köa i en dryg timme.

Qvarnström berättar också att kön bestod av väldigt många olika människor.

– Sportcykli­ster, ungdomar, folk med blått hår, tanter, gubbar med käpp, småbarnsfö­räldrar, affärskvin­nor, hipsters. Alla stod där, säger hon.

Intressant fenomen

Att också stockholma­re drabbats av muminfeber överraskar inte von Koskull.

– Svenskarna samlar också väldigt mycket av muggarna. Vi har sålt till Sverige en hel del muminmugga­r på auktion, det har varit stora serier. Ibland dyker det också upp enstaka muggar på onlineaukt­ionen. Annars har jag nog inte träffat på ett motsvarand­e fenomen. De kostar flerdubbel­t mot vad de har kostat i butiken, säger han.

Efterfråga­n och utbud avgör priset men samlarmäss­igt säger von Koskull att fenomenet är väldigt intressant i och med att muggarna sannolikt tillverkas i Thailand eller något annat asiatiskt land och sedan säljs till ett så högt pris.

En snabb koll på den finska marknadspl­atsen Huuto.net visar att muggarna redan ökat betydligt i värde. Försäljnin­gspriset i Arabias affärer var 29,90 euro men på nätet fick man betala 100–145 euro för muggen vid lunchtid på torsdagen. Det högsta utgångspri­set som HBL stötte på under torsdagen var 2 250 euro.

I maj 2013 såldes en Mumintroll­et dagdrömmer-mugg för 10 000 euro på en nätauktion.

Inte endast positivt bemötande

Antikexper­ten och konstförsä­ljaren Wenzel Hagelstam är kritisk till marknadsfö­ringen av mumin- muggen.

– Marknadsfö­ringsknepe­t är inte korrekt och det är hemskt mycket mot Tove Janssons tankevärld. Hon var väldigt strikt, korrekt och ordentlig och dessutom otroligt spartansk. Hon skulle inte vara den som hoppar jämfota för den här masshyster­in, säger Hagelstam till SPT.

Han riktar skarp kritik mot Moomin Characters och tillverkar­en Fiskars, som producerar muggen under varumärket Arabia. Han ogillar beslutet att inte avslöja hur många muminmugga­r som producerat­s.

– Jag tycker inte alls det är korrekt, det är fusk. Det är lite samma sak som att undanhålla fakta på börsen. Att bara sälja muggen en dag är okej, men att inte meddela antalet är omoraliskt.

Förstår inte kritiken

Moomin Characters vd Roleff Kråkström ställer sig oförståend­e till Wenzel Hagelstams kritik .

– Jag har svårt att förstå vad han menar. Muminmugge­n är ju inte ett samlarobje­kt där vi skulle eftersträv­a ett högt värde som är kopplat till någon spekulatio­n. Det är en mugg som har sålts till ett skäligt pris och muggen används för att dricka kaffe eller te. Så enkelt är det, säger Kråkström.

Enligt Kråkström handlar det om en serietillv­erkad mugg som har framställt­s i industriel­l skala och därför kan muggen per definition inte bli ett dyrt samlarobje­kt. Hur många muggar har tillverkat­s för torsdagens försäljnin­g? – Jag vet faktiskt inte. Jag har ingen susning om det. Det måste du fråga Fiskars. Vi har som ägare av licensavta­let gett grönt ljus för att muggen tillverkas av Fiskars. Tove Jansson gav sitt tillstånd för att tillverka muminmugga­rna på 1980-talet och i det avtalet preciserar man inte hur många muggar som får tillverkas, säger Kråkström. Hur ställer du dig till den masshyster­i som omger släppet av muggen? – Tove Jansson hade säkert ställt sig lite frågande till den hysteri som florerar kring det här, men vi kan ju inte göra något åt det att det finns väldigt många människor som vill köpa en mugg.

SPT lyckades inte nå Fiskars nyckelpers­oner för en kommentar på torsdagskv­ällen.

 ?? FOTO: PRESSBILD/BULLS LICENSING ??
FOTO: PRESSBILD/BULLS LICENSING
 ??  ??
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/
EMMI KORHONEN ?? Många muminvänne­r köpte flera■ muggar åt gången. Dessutom finns det redan en stor efterfråga­n på muggarna på nätet.
FOTO: LEHTIKUVA/ EMMI KORHONEN Många muminvänne­r köpte flera■ muggar åt gången. Dessutom finns det redan en stor efterfråga­n på muggarna på nätet.
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/EMMI KORHONEN ?? Intresset för muggen var stort vid Kampens köpcentrum på torsdagsmo­rgonen.■
FOTO: LEHTIKUVA/EMMI KORHONEN Intresset för muggen var stort vid Kampens köpcentrum på torsdagsmo­rgonen.■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland