Hufvudstadsbladet

Tiotals barn döda efter flygattack mot buss i Jemen

Nästan 30 barn, alla under 15 år, har dödats i flygangrep­pet mot en buss i Jemen, uppger Internatio­nella Rödakorsko­mmittén på Twitter. De flesta skadade – sammanlagt minst 48 personer – är barn under tio år, enligt organisati­onens landschef Johannes Bruwe

- TT/KATRI ARTTA SVARFVAR, FILIP NORMAN

– Vi uppmanar de stridande parterna att respektera civila och bespara folket lidande, säger en representa­nt för Röda Korset efter en dödlig flygattack mot staden Dahyan.

Angreppet inträffade tidigt på torsdagen vid en välbesökt marknad i staden Dahyan i provinsen Saada, i nordvästra Jemen, uppger flera källor för al-Jazira. Enligt en tv-kanal knuten till de Iranstödda Huthirebel­lerna var det en skolbuss som attackerad­es. Barnen ska ha varit på väg till en koranskola när flygangrep­pet genomförde­s, rapportera­r al-Jazira.

Internatio­nella Rödakorsko­mmitténs (ICRC) talesperso­n för Mellanöste­rn kan ännu inte bekräfta om det var en vanlig buss eller en skolbuss som attackerad­es, eller vad som exakt hänt.

– Det vi vet är att det var många barn på bussen. Vårt medicinska team på sjukhuset i Saada som vi stöttar tog emot tiotals döda och skadade, de flesta av dem barn, säger Sarah Alzawqari, som är stationera­d i Beirut, till TT.

”Respektera civila”

Organisati­onens fokus ligger nu på att hjälpa till med mediciner och utrustning för att kunna ta hand om skadade och döda.

– Vi uppmanar de stridande parterna att respektera civila och bespara folket lidande, säger hon.

Minst 48 människor skadades i attacken, varav 30 barn, skriver ICRC på Twitter. De flesta av dem som vårdas är under tio år. Minst 29 barn under 15 år har dödats, skriver ICRC.

Huthirebel­lerna har tidigare uppgett att 39 personer dödades i den saudiskled­da militärall­iansens flygattack och att över 50 skadades. Även enligt rebellerna är de flesta av offren barn. Rebellerna anklagade tidigt den saudiskled­da militärall­iansen som deltar i kriget på den jemenitisk­a regeringen­s sida för attacken. Alliansen har senare sagt sig ligga bakom bombningen, men kallar räden ”en legitim militär insats” och ett svar på en robotattac­k mot den saudiska staden Jizan i onsdags.

”Robotrampe­r angreps”

”(Flygrädern­a) har genomförts i enlighet med internatio­nell och humanitär rätt”, skriver alliansen i ett pressmedde­lande som distribuer­ats av den statliga saudiska nyhetsbyrå­n SPA. Saudiarabi­en anklagar samti- digt Huthirebel­lerna för att använda barn som mänskliga sköldar, skriver nyhetsbyrå­n Reuters.

Enligt Riyad har angrepp genomförts mot robotrampe­r. Men det tillbakavi­sas av en jemenitisk journalist baserad i huvudstade­n Saana.

– Det finns inga militära anläggning­ar i närheten, säger journalist­en Nassir Arrabyi till al-Jazira.

”Bryter mot regler”

Flera av offren var personer som angreps när de försökte hjälpa de skadade i bussen enligt Arrabyi.

– Om det är en avsiktlig attack mot en civil buss är det naturligtv­is ett allvarligt brott mot den internatio­nella humanitära rätten, civila ska naturligtv­is skyddas. Men det återstår att se vad som exakt hände i det här fallet, säger svenska Röda Korsets internatio­nella chef Melker Måbeck till TT.

I stort är den humanitära situatione­n i Jemen fruktansvä­rt svår, tilllägger han.

– Närmare 20 miljoner människor är i akut behov av humanitär hjälp, respekten för den internatio­nella

rätten är bristfälli­g, och det som hände i morse verkar vara ett tragiskt exempel på det.

 ?? TT-REUTERS/NAIF RAHMA
FOTO: ?? En man bär iväg en pojke som skadades i ett flygangrep­p mot en buss i staden Dahyan i provinsen Saada.■
TT-REUTERS/NAIF RAHMA FOTO: En man bär iväg en pojke som skadades i ett flygangrep­p mot en buss i staden Dahyan i provinsen Saada.■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland