Hufvudstadsbladet

Stor samling av bubblor i ett hönshus

I en stor gul byggnad invid en grusväg på den åländska landsbygde­n gömmer sig en liten skatt. I allehanda färger står de i rader: Sven-Olof Söderlunds samling av Volkswagen­bubblor.

- LINDA WIKTORSSON-LÅNG dagbok@hbl.fi

I ett stort gult hönshus på den åländska landsbygde­n gömmer sig Sven-Olof Söderlunds digra samling av Volkswagen­bubblor. Den första bubblan köpte han 1990 och sedan dess har han rustat upp och samlat på sig ett sjuttiotal i olika modeller och utföranden. På lördag ställer han ut några av dem

i Mariehamn.

Det börjar bli trångt i det gamla hönshuset. För egentligen är det ingen liten skatt som finns här. Snarare är den rätt stor. Byggnaden i två våningar är nämligen fylld till brädden med Volkswagen­bubblor. Under årens lopp – sedan Sven-Olof Söderlund köpte den första bubblan 1990 – har han samlat på sig ett 70-tal i olika modeller och utföranden.

Den första i samlingen som SvenOlof köpte är mörkblå, modell 1303 S.

– Egentligen hade jag fått upp ögonen för en annan likadan bil, men den var onödigt dyr. Men så hittade jag den här som var krockskada­d, köpte den och rustade upp den, berättar Sven-Olof.

Allt större samling

Det var där och då det startade, även om han då inte visste att det skulle bli början på en samling av den här digniteten. Men redan under tiden som han jobbade som montör och servade Volkswagen på Ålands ingenjörsb­yrå i Mariehamn, åren 1961–1971, såg han nog charmen med de här bilarna, inser han. – Kanske började det redan där. Det gamla hönseriet köpte han 2002. Han behövde helt enkelt hitta en plats för den allt större samlingen.

– Då var här fullt med värpreden och burar som plockades ut – och så la jag in nytt golv.

Vartefter har det fyllts till bräd-

den, fördelat på två våningar. Och här finns inte bara bubblor, utan också andra pärlor som en BMW från 1951, en folkabuss, en riklig mängd navkapslar, motorer, motorhuvar och annat smått och gott. På en av bilarna finns ett takräcke med ett tidsenligt campingset i väska. Nostalgisk­t så det förslår. Alla bilar är inköpta på Åland. – Fyra av dem är veteranbes­iktade.

Så där sextio av de sjuttio bubblorna i hans samling är i körbart skick.

– Ja, det är bara att sätta i bensin och köra! En orsak till bubblans popularite­t tror han har att göra med att de är luftkylda. Men samtidigt påminner han om att de är kalla på vintern och att de drar mycket bensin på sommaren.

– Man skröt om att de gick så bra i snön, säger han och småler.

Pärlan ingen bubbla

Det är med en viss anspråkslö­shet som Sven-Olof visar sin samling. Han ser den som vilken samling som helst. För övrigt har han 250 klockor i sin andra intressesa­mling. Men visst, erkänner han, så har det uttryckts rätt rejäla känslor när besökare har stigit in genom dörren och sett alla bilar, säger han ödmjukt.

Favoriten bland hans bilar är ändå inte en bubbla, utan en vit VW 1600 TLE från 1970 med automatväx­el och insprutnin­gsmotor. Bilen är i väldigt fint skick och hade inte gått särdeles många kilometer när Sven-Olof kom över den.

– Den här var den enda som köptes ny här på Åland då den kom. Den är väldigt välhållen, säger han och visar på originalkl­ädseln som gömmer sig under det skyddande överdraget och när han öppnar motorhuven finns där ett nätt litet bagageutry­mme.

Det drar ihop sig till den årliga Volkswagen­träffen i Mariehamn, men själv är han inte engagerad i föreningen. Däremot kommer han att vara där och ställa ut några av sina bilar – precis som så många andra Volkswagen­entusiaste­r.

 ??  ?? FOTO: LINDA WIKTORSSON-LÅNG
FOTO: LINDA WIKTORSSON-LÅNG
 ?? FOTO: LINDA WIKTORSSON-LåNG ?? Volkswagen typ 1 är en klassisk bilmodell som populärt kallas för bubbla. Som godis för bilentusia­ster står bubblorna på rad i det gamla hönshuset.
FOTO: LINDA WIKTORSSON-LåNG Volkswagen typ 1 är en klassisk bilmodell som populärt kallas för bubbla. Som godis för bilentusia­ster står bubblorna på rad i det gamla hönshuset.
 ?? FOTO: LINDA WIKTORSSON-LåNG ?? Bilintress­erade hittar till Sven-Olof Söderlunds samling även om han inte marknadsfö­r den över huvud taget. Men ordet sprids.
FOTO: LINDA WIKTORSSON-LåNG Bilintress­erade hittar till Sven-Olof Söderlunds samling även om han inte marknadsfö­r den över huvud taget. Men ordet sprids.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland