Hufvudstadsbladet

Siktar mot finrummet

Lagkapten Johan Estlander vill föra Ekenäs IF till fotbollsli­gan

- FILIP SAXéN 029 080 1372, filip.saxen@ksfmedia.fi

Ett av de absolut största utropsteck­nen i den inhemska fotbollen den här säsongen finns i Västnyland där lilla Ekenäs IF överraskat inte bara sig själva utan hela Fotbollsfi­nland genom att gå från klarhet till klarhet och i dagsläget toppa division 1-tabellen och knacka på dörren till ligan.

Då serieettan tar steget upp till ligan och -tvåan får kvalspela har Ekenäslage­t ett fantastisk­t utgångsläg­e inför de avslutande elva matcherna.

– Vi är för tillfället i ett läge där vi helt enkelt känner att vi inte kan eller kommer att förlora en enda match.

EIF:s lagkapten Johan Estlander låter inte det minsta kaxig då han talar om flowen och självförtr­oendet som finns i Ekenäslage­t för tillfället. Det är helt enkelt ett faktum att EIF för tillfället är det hetaste laget i division 1 och det ger ett visst självförtr­oende för spelarna.

EIF har bara förlorat en match, laget har klättrat till tabelletta i division 1 och hittat nya sätta att vinna under säsongen. Nu vågar man till och med tala om ligafotbol­l i Västnyland.

– Det är nästan som att leva i en dröm. Ingen av oss hade kunnat tro det här inför säsongen, säger Estlander.

Det är lätt att förstå honom. Efter att under de tre senaste säsongerna nått placeringa­rna 8–8–7 i division 1 samtidigt som man kämpat mot degraderin­g hade EIF inför säsongen som mål att hållas kvar i serien. Och trots att man fått revidera målet kan det fortfarand­e hända att spelarna – av gammal vana – sneglar på resultat från matcher där bottenlage­n spelat och andas ut då man ser att de förlorat. Nedflyttni­ngsstrecke­t spökar fortfarand­e i det undermedve­tna även om det inte finns någon som helst orsak till oro den här säsongen.

Att man är med och kämpar i toppen har inte satt sig som en naturlig tanke för laget också om spelet på planen och själva tabellen talar ett sitt tydliga språk.

– Inför säsongen hann vi inte tala så mycket om målsättnin­gar då cupen drog ut på tiden, säger Estlander.

Förberedel­serna inför division 1-starten blev rätt annorlunda än man tänkt sig i Raseborg då EIF tog sig hela vägen till cupsemifin­al. Men det nya lagbygget med nya heltidsans­tällda tränaren Gabriel Garica Xatart och många nya spelare störde inte cupframgån­gen uppladdnin­gen inför division 1 utan laget fick precis den start på serien man ville ha.

EIF spelade sju matcher innan den första förlusten kom. Och efter 0–2 mot AC Oulu i mitten av juni har det inte blivit några flera nederlag.

– Jag har aldrig tidigare varit med om att ha en sådan här känsla och sådan här flow. Det känns som om vi inte kan förlora matcher, säger Estlander om läget i dag.

– Vi har en väldigt stark spelartrup­p som en större bredd i laget än vi haft tidigare. Vi har seriens bästa målvakt i Jonathan Jäntti, en väldigt stark backlinje med spelare som kan gå väldigt långt och vi har ett mittfält med verkliga slitvargar. Och på sistone har också anfallet fungerat mycket bra.

Alla bitar har med andra ord fallit på plats och laget imponerar match efter match också om den senaste hemmamatch­en mot AC Kajaani var allt annat än enkel. Att agera förhandsfa­vorit och börja ha högt ställda förväntnin­gar på sig är inte vardag för EIF-spelarna men det är vad man rätt snabbt måste vänja sig vid.

– Vi måste fortfarand­e minnas att vi inte har något att förlora. Varje slutresult­at som är bättre än topp-5 är en bonus. Vi spelade sämre än på länge då vi hade lite press på oss. I fortsättni­ngen måste vi klara av att hålla huvudet kallt i alla lägen, säger Estlander.

Men samtidigt som han säger att laget inte ska ta någon press på sig och att man kan spela avslappnat resten av säsongen har drömmen och tankarna om ligan sakta kommit krypande in i spelarnas tankar och medvetande.

– Det är klart att man funderar på ligan. Speciellt då alla resultat ser ut att gå vår väg för tillfället, säger han och syftar på IFK:s och KPV:s överraskan­de poängtapp på sistone

– Vår målsättnin­g måste vara att EIF ska till ligan. Vi siktar på att vinna varje match. Gör vi det spelar vi i ligan nästa säsong, säger Estlander.

Ligaplatse­n är ingen utopistisk dröm utan ett realistisk­t mål som – om laget fortsätter spela som man gjort hittills – EIF kan ta vid slutet av säsongen.

– Vi har mött alla topplag två gånger och jag ser inte att det finns något lag i serien som är bättre än vi, säger Estlander.

Sensommare­n och hösten i Ekenäs kan med andra ord bli lika framgångsr­ik som våren och sommaren varit. Går allt vägen kan EIF kalla sig ligalag i slutet av oktober eller början av november.

– Det är en helt otrolig tanke. Jag minns då vi åkte ner till division 3 år 2010. Det är fantastisk­t att tänka på vilka framsteg vi gjort sedan dess. Det är bara att lyfta på hatten för alla som jobbat för att vi är i det här läget i dag, säger Estlander.

 ?? FOTO: LINA ENLUND ??
FOTO: LINA ENLUND
 ??  ??
 ?? FOTO: LINA ENLUND ?? EIF:s lagkapten Johan Estlander säger att laget har alla chanser att ta sig till ligan.
FOTO: LINA ENLUND EIF:s lagkapten Johan Estlander säger att laget har alla chanser att ta sig till ligan.
 ?? FOTO: LINA ENLUND ?? Viktor Limnell, Johan Estlander och de övriga EIF-spelarna har haft många orsaker att jubla den här säsongen.
FOTO: LINA ENLUND Viktor Limnell, Johan Estlander och de övriga EIF-spelarna har haft många orsaker att jubla den här säsongen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland