Hufvudstadsbladet

Trestegsst­ödet

- Källa: FSL, YLE

●●Enligt lagen ska alla som behöver extra stöd och hjälp få det utan dröjsmål.

●●Trestegsst­ödet är indelat i tre delar. Ett allmänt stöd som ges alla elever för att de ska nå inlärnings­målen. Elever med större behov får intensifie­rat stöd och vid ännu större svårighete­r får de särskilt stöd.

●●Trestegsst­ödets dokumentat­ion gäller för de elever som behöver intensifie­rat stöd eller särskilt stöd.

●●Allmänt stöd (kortvariga arrangeman­g i klassen) dokumenter­as mindre byråkratis­kt, men den dokumentat­ionen behövs för att vid behov kunna ge eleven rätt till intensifie­rat stöd.

●●Dokumenten inför intensifie­rat stöd heter pedagogisk bedömning och görs upp för att beskriva elevens sätt att lära sig, styrkor och hjälpbehov.

●●Därefter gör klasslärar­en upp en plan för lärande (följande dokument) som gäller hur man på skolan i praktiken kommer att stödja eleven, med vilka konkreta metoder eller medel, på vilket sätt eleven lär sig bäst.

●●Dokumentet om planen för lärandet kan uppdateras under läsåret vid behov, men ska utvärderas senast inför nästa läsår.

●●Ibland räcker inte det intensifie­rade stödet till och då görs det en pedagogisk utredning (dokumentty­p 3) som uppgörs tillsamman­s med alla parter som arbetar med eller har specialkun­skaper som behövs för upprättand­et av detta dokument.

●●När särskilt stöd beviljas skrivs det en individuel­l läroplan (dokument typ 4) för eleven. Den individuel­la läroplanen granskas varje läsår.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland