Hufvudstadsbladet

Lärare utsätts för mobbning i skolan

- SPT

Klotter på toalettdör­rar och väggar i skolorna har flyttat ut på webben. Varje år får Finlands svenska lärarförbu­nd FSL vetskap om att någon elev har skrivit kränkande saker på sociala medier om någon lärare.

Nästan varannan lärare får utstå osakligt bemötande eller mobbning i skolan.

– Det kan vi inte tolerera, säger Christer Holmlund, ordförande för FSL.

Nidbilder och glåpord sprids i Whatsapp-grupper och på sociala medier. Situatione­n är svår för skolan eftersom fenomenet sker utanför skolans gränser på fritiden.

– Vi vill öppna upp en debatt kring osakligt bemötande, säger Holmlund.

Undervisni­ngssektorn­s Fackorgani­sation OAJ har samlat in lärarnas åsikter om arbetslive­t. Enligt den senaste Arbetslivs­barometern känner sig många lärare stressade. De upplever sämre arbetsgläd­je och har blivit osakligt bemötta.

År 2017 upplevde alltså 42 procent av lärarna och skolledarn­a inom den grundlägga­nde utbildning­en sig mobbade eller osakligt bemötta av eleverna. 31 procent berättar att de får liknande bemötande från vårdnadsha­varna.

– Det är följd av en viss samhällsut­veckling. Föräldrar ser skolan som något mer än bara en kunskapsfö­rmedlare. Därför har lärarna fått fler arbetsuppg­ifter. När skoldagen tar slut förväntar sig föräldrar att lärarna ska vara tillgängli­ga på Wilma. Lärarnas kollektiva­vtal beaktar inte detta merarbete, säger Holmlund.

Flera lärare rapportera­r om att lärarsyste­met Wilma äter upp deras fritid. På Wilma kan det komma osakliga meddelande­n sent in på kvällen.

– Man måste göra upp regler för hur man kommunicer­ar på Wilma. Enligt mig är Wilma bra för anmälnings­ärenden. Men Wilma fungerar inte i sådana ärenden som kräver en dialog. Det är lätt hänt att det sker missuppfat­tningar eller att ärenden spårar ut. Jag råder föräldrar och lärare att pratas vid under skoldagen i alla svårare ärenden, säger Holmlund.

Lärarförbu­ndet vill öka trivseln i skolan och bryta en negativ trend. Den 22 augusti utlyses den riksomfatt­ande skolfreden som lyfter fram allas rätt till en fysiskt, psykiskt och socialt trygg skola.

– Vi vill få stopp på ett dåligt skolklimat. Jag tror kanske inte att vi löser hela problemet under det här läsåret, men jag hoppas att vi får stopp på den negativa trenden. Tillsamman­s med lärare, elever och föräldrar hoppas jag att vi kan få en konstrukti­v och positiv diskussion kring osakligt bemötande.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland