Hufvudstadsbladet

Nedslag i statsbudge­ten

-

●●Budgetförs­laget för Statsrådet­s kansli uppgår till 263,3 miljoner euro. Hit hör bland annat Statsrådet­s kanslis och Justitieka­nslersämbe­tets omkostnade­r, ministrarn­as, statssekre­terarnas och specialmed­arbetarnas löneutgift­er, partifinan­sieringen samt utgifterna för Finlands EU-ordförande­skap.

●●Budgeten för Inrikesmin­isteriets förvaltnin­gsområde är totalt 1,48 miljarder. Av det är 813 miljoner polisens kostnader. 256 miljoner hör till gränsbevak­ningen. Kostnadern­a för hanteringe­n av invandring och flyktingar uppskattas minska med 19 procent och landar på 193 miljoner nästa år.

●●Undervisni­ngs- och kulturmini­steriets budget uppgår till totalt 6,4 miljarder euro. Av det hänförs 928 miljoner till allmänbild­ande utbildning, grundlägga­nde konstunder­visning samt småbarnspe­dagogik. Högskolor och forskning föreslås få 3,1 miljarder. För kultur och konst föreslås 447 miljoner, för idrott 159 miljoner och för ungdomsarb­ete 77 miljoner. För studiestöd­et föreslås sammanlagt 587 miljoner euro där ett nytt studiemate­rialstillä­gg för andra stadiets studerande ska ingå. ●●Miljöminis­teriets förvaltnin­gsområde får en total budget på 182,9 miljoner. Av det går det mesta - 102 miljoner till natur- och miljöskydd.

●●Försvarsmi­nisteriets budget föreslås öka med 11 procent och landar då på 3,2 miljarder euro. Ökningen beror till stor del på de fyra nya fartyg som marinen ska få. Totalt 1,2 miljarder går till anskaffnin­g av nytt krigsmater­iel. Även den planerade nya lagen om militär underrätte­lseverksam­het ökar försvarets utgifter.

●●Social- och hälsovårds­ministerie­ts budget går på 14,97 miljarder. Av det reserveras 10 miljoner till höjda garantipen­sioner, 4,6 miljarder för pensioner och 2,6 miljarder för arbetslösh­etsunderst­öd. Behovet av arbetslösh­etsbidrag beräknas minska med 309 miljoner jämfört med i år.

●●Utrikesmin­isteriets budget har en slutsumma på 1,13 miljarder. 994 miljoner reserveras för utveckling­ssamarbete vilket motsvarar 0,41 procent av bruttonati­onalproduk­ten.

●●Kommunikat­ionsminist­eriets förvaltnin­gsområde räknar med en budget på sammanlagt 2,9 miljarder euro för 2019. Det är drygt 400 miljoner euro mindre än i år. 1,66 miljarder anvisas till trafiknäte­t, 210 miljoner till stöd till trafiken och upphandlin­g av trafiktjän­ster. 44 miljoner reserveras för väder-, havs- och klimattjän­ster.

●●Justitiemi­nisteriets förslag till budget har slutsumman 968 miljoner euro. Av det går 43 procent till domstolar och rättshjälp. Brottspåfö­ljdssystem­ets andel är 23 procent.

●●Arbets- och näringsmin­isteriets förvaltnin­gsområde föreslås få totalt 2,55 miljarder euro nästa år. Till stöd för innovation­sverksamhe­t föreslår man 344 miljoner och fullmakten för beviljning av stöd ur EU:s strukturfo­nd ökar med hela 75 procent, till 669 miljoner.

●●Jord- och skogsbruks­ministerie­ts budget minskar med 63 miljoner och landar på 2,5 miljarder. Livsmedels­produktion­ens andel är 1,75 miljarder. För utveckling av landsbygde­n budgeteras 424 miljoner. Forststyre­lsen får 7,8 miljoner.

●●Finansmini­steriets budget höjs med 223 miljoner jämfört med i år. Av den totala summan på 17,4 miljarder går 48 procent till kommunerna. 1,5 procent tillfaller Åland och 29 procent går till pensioner och ersättning­ar. 12 procent går till energiskat­testöd.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland