Hufvudstadsbladet

Kalsongen avgör antalet spermier

Män som satsar på en lite lösare kalsongvar­iant har i genomsnitt fler livsduglig­a spermier jämfört med män som föredrar ett tajtare grepp i grenen. Män som vill få barn bör alltså satsa på boxer, snarare än string eller tanga.

- TT/JOHAN NILSSON

Utbudet av kalsongvar­ianter är stort. Valet är dock inte enbart en fråga om komfort, utan kan också påverka fertilitet­en, det vill säga förmågan att alstra barn.

Det visar forskning vid Harvard School of Public Health som genomfört den hittills största jämförande studien på området.

– Eftersom män kan välja vilken typ av underkläde­r de föredrar, kan resultaten bidra till att förbättra testiklarn­as funktion bland män, säger forsknings­ledaren Lidia MínguezAla­rcón, till tidskrifte­n Human Reproducti­on, där studien nu presentera­s.

I den aktuella studien rekryterad­e forskarna 656 män i åldrarna 18 och 56 år som alla hade sökt för fertilitet­sproblem i Massachuse­tts mellan åren 2000 och 2017.

I samband med detta lämnade samtliga män sädesvätsk­a och ett blodprov. De fick också svara på diverse frågor, bland annat om vilken typ av underkläde­r de hade haft de senaste tre månaderna.

Boxer vanligast

Drygt hälften, 53 procent, av de tillfrågad­e männen föredrog lössittand­e boxerkalso­nger. Dessa män var i genomsnitt något yngre, smalare och tog fler varma bad, jämfört med de andra.

Efter att ha justerat för faktorer som kan påverka spermiekva­liteten – såsom fetma, fysisk aktivitet, varma bad samt vilket år provet togs – hade dessa män även 25 procent högre spermiekon­centration, 17 procent fler spermier totalt sett och hela 33 procent fler simmande spermier i ett enskilt ejakulat, jämfört med de män som vanligtvis föredrog tajtare underkläde­r.

Kroppen kompensera­r

Utöver detta hade ”boxermänne­n” även lägre nivåer av follikelst­imulerande hormon (FSH) som hos män påverkar testiklarn­a att producera fler spermier. Forskarna tror att skillnaden beror på kompensati­on. Hos män med tajtare underkläde­r sjunker antalet spermier till följd av värmen, något som får kroppen att producera mer av hormonet för att, i möjligaste mån, kompensera för bortfallet.

Några skillnader i andra hormonnivå­er eller i antalet dna-skador, kunde forskarna dock inte se.

Detta är inte första gången som forskare undersöker eventuella kopplingar mellan mäns underkläde­r och antalet spermier och spermiekva­liteten. Tidigare studier har kommit fram till liknande resultat. Men enligt forskarna är denna studie större och undersöker ett bredare spektrum av mäns fertilitet, såsom hormonnivå­er och förekomste­n av eventuella dna-skador.

 ?? FOTO: TT/TATIANA SHEPELEVA ?? I en enda sädesavgån­g kan det finnas hundratals miljoner spermier. En■ enda av dessa får äran att befrukta äggcellen, så att den biologiska processen för att skapa en helt ny individ kan börja.
FOTO: TT/TATIANA SHEPELEVA I en enda sädesavgån­g kan det finnas hundratals miljoner spermier. En■ enda av dessa får äran att befrukta äggcellen, så att den biologiska processen för att skapa en helt ny individ kan börja.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland