Hufvudstadsbladet

Jakten på gråsäl långt från målet

- SPT

Sammanlagt 213 gråsälar sköts under jaktsäsong­en i fjol och i år. Bytesmängd­en utgör endast en femtedel av Jord- och skogsbruks­ministerie­ts tillåtna jaktkvot, uppger Finlands viltcentra­l i ett pressmedde­lande.

Merparten av gråsälarna fälldes i Finska viken. Sammanlagt 210 östersjövi­kare sköts under samma tidsperiod av en tillåten jaktkvot på 300 individer.

Jaktkvoter­na för gråsäl och östersjövi­kare för höstens jaktsäsong är desamma som tidigare. Jaktsäsong­en har tidigarela­gts så att jakten numera påbörjas redan den 16 april. Jakten på gråsäl är tillåten till slutet av december medan jakten på östersjövi­kare har begränsats till två etapper och avslutas den 15 oktober.

Målet med jakten på gråsäl och östersjövi­kare är att förhindra och minska de skador som djuren förorsakar yrkesfiske­t.

Enligt Finlands viltcentra­l är bägge sälarters stammar starka och livskrafti­ga. Naturresur­sinstitute­t har uppskattat att det finns omkring 40 000–54 000 gråsälar i Östersjön. Under fjolårets flyginvent­eringar sågs en tredjedel av alla observerad­e gråsälar inom Finlands havsområde. Stammen av östersjövi­kare uppskattas nu bestå av över 20 000 individer. Största delen av dem lever i Bottenvike­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland